Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били

...
Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били
Коментари Харесай

Бюджетните разходи за 2019 - под планираните. Най-много са отишли за социални политики 

Разходите по консолидираната фискална стратегия за 2019 година са били 37,1 на 100 от прогнозния Брутен вътрешен артикул при планувани 37,9 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Това регистрира в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на запитване в деня за парламентарен надзор от народните представители Николай Цонков и Антон Кутев, по отношение на планувани и изпълнени политики посредством бюджета на страната. Министърът акцентира, че няма харчене на остатъци в бюджета, а преразпределение на разноските, които са взети с решения на държавното управление, съобщи БТА.

През предходната година най-вече са били разноските за обществени политики - при обмисляне 11,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт са изхрачени 12,0 на 100 от брутния вътрешен артикул.

" При планувани 5,7 на 100 разноски за защита и сигурност, докладите сочат, че са изхарчени 5,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. С актуализация на бюджета бяха заделени 1,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт за придобиване на нови изтребители само че и с тези разноски, дефицитът на консолидираната фискална стратегия е 0,97 на 100 от Брутният вътрешен продукт при плануван недостиг 2,1 на 100 ", уточни Горанов.

Разходите за Министерството на защитата са част от тези за сигурност и защита. Там влизат и парите за Министерство на вътрешните работи и други служби. В бюджета е било заложено за МО да се изхарчат 1,58 на 100 от Брутният вътрешен продукт, само че с парите за нови изтребители тези разноски доближават съвсем 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

За опазване на здравето е било планувано да се изхарчат 4,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт, докладите сочат, че са изхарчени 4,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт, сподели Горанов.

Антон Кутев и Николай Цонков споделиха, че в края на 2019 година, както и всяка друга година в последно време, внезапно са се нараснали разноските в бюджета отвън решенията на Народното събрание.

" Това е началото на спор за разпоредбите за харченето на парите на хората. Разговорът ще продължи, когато имаме повече информация за осъществяването на бюджета от държавните организации ", сподели депутатът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР