Разходите около заземяването на 737 Max продължават да се трупат,

...
Разходите около заземяването на 737 Max продължават да се трупат,
Коментари Харесай

Boеing си осигури заем от 12 млрд. долара за справяне с кризата

Разходите към заземяването на 737 Max не престават да се натрупат, което принуждава Boеing да търси в допълнение финансиране.

Акциите на самолетопроизводителя са се намалили с близо 30%, откогато главният пътнически аероплан на компанията е заземен.

Увеличаване

Акциите на самолетопроизводителя са се намалили с близо 30%, откогато главният пътнически аероплан на компанията е заземен.

Преглед на оригинала Смаляване
Boеing си обезпечи 12 милиарда $ заем, с цел да се оправи с проблемите към заземяването на главния аероплан на компанията. Преди седмица американската компания разгласи, че ще прибегне до заем от най-малко 10 милиарда $ заради сериозната обстановка. Morgan Stanley, Wells Fargo, JP Morgan, Citigroup и Bank of America са се съгласили да дават средствата на американския производител, а те са с 2 милиарда $ повече от авансово декларираните, оповестява Financial Times.

През април предходната година компанията анулира плануваните противоположни изкупувания на акции, само че съгласно новия изпълнителен шеф Дейвид Каухун тя ще продължи да изплаща дидивиденти, в случай че нещо не се промени фрапантно. За последната година е изплатила дивиденди в размер на 3.9 милиарда $. Откакто обаче моделът 737 Max е заземен, разноските за Boing са сред 15 и 20 милиарда $, съгласно анализаторите. Компанията счита, че тези самолети няма да са във въздуха доникъде на годината, а съгласно Bank of America всеки спомагателен месец закъснение коства на производителя към 1.5 милиарда $.

Удвояване на отговорностите

Самолетът 737 Max беше заземен предходната година през март, само че компанията продължи производството си по проект до началото на януари, когато го спря. Очакванията на Boing да се оправи с казуса бързо не се оправдаха и средствата на компанията се изпариха стремително. Свободният паричен поток (приходите от операции) е бил 11 милиарда $ през първите девет месеца на 2018 година, само че за същия интервал през 2019 година е негативен в размер на 1.6 милиарда $. Освен че разноските към проблемите с главния аероплан на компанията нарастват с всеки минал месец, компанията би трябвало да приключи и покупка за 4.2 млрд $ ба бразилския производител на самолети Embraer. Boеing се надява да завърши договорката до края на май, само че европейските регулатори желаят повече информация за договорката с четвъртия по размер на производството на самолети в света, като по всяка възможност това може забави процеса. При всички случаи обаче Boеing ще има потребност от средства с цел да преодолее комплицираната обстановка.

Повече заеми - повече проблеми

Няколко дни преди да разгласи спомагателното финансиране рейтинговата организация Fitch Ratings разгласи, че съгласно нея американската компания е удвоила отговорностите си през 2019 година до 27 милиарда $, което може да промени настроението на анализаторите по отношение на книжата на Boеing. Анализаторите на Fitch оцениха акциите на компанията с отрицателен сентимент, като вярно предвидиха, че отговорностите на производителя може да се усилят в кратковременен период.

В началото на месеца Cowen & Co. и Berenberg също намалиха оценките си за акциите на компанията от позитивна на неутрална. Рейтинговите организации S&P и Moody`s също оповестиха, че ще проучват отначало облигациите на компанията. S&P прави оценка облигациите на компанията с рейтинг А-, до момента в който при Moody`s рейтингът е ААА, само че и двете обмислят да го намалят до BBB, рейтинг покрай боклучавите облигации (т.нар. junk bonds). Според S&P заземяването на самолета и прекъсването на производството му ще доведат до по-дълъг от предстоящото интервал с негативен паричен поток за компанията, както и по-малко доставени самолети през 2020 година Boеing ще разгласи годишните си финансови резултати дружно с тези за последното тримесечие на 28 януари преди отварянето на американския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР