Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това реши на днешното си

...
Разхлабват противоепидемичните мерки в София. Това реши на днешното си
Коментари Харесай

Разхлабват мерките в столицата: Довечера нощните заведения ще работят законно


Разхлабват противоепидемичните ограничения в София. Това реши на днешното си съвещание Областният спешен щаб. От понеделник, 14 февруари, всички възпитаници в столицата се връщат присъствено в клас. В момента те са на ротация – част от класовете са присъствено, другата част онлайн.

От понеделник също се възвръщат и плановите интервенции и банкет в лечебни заведения.

Тази нощ заведенията за хранене и развлечения могат да работят законно и след 22 ч. Точно в среднощ отпада вечерният час за тях, тъй че по-късно могат да работят. Остава обаче ограничаването за до 50% в потенциала им. Мерките в столицата се разхлабват поради понижение на заболеваемостта, обясниха управляващите.

Реакцията на заведенията


Емил Коларов от Съюз на заведенията в България изясни, че протестно и до момента заведения за хранене и кафета не са спазвали вечерния час: „ Той като цяло не трябваше да бъде въвеждан. Те нямаха различен избор или трябваше да съблюдават ограничаването и да банкрутират незабавно, или да не го съблюдават и да им се пишат актове, да ги апелират и да се пробват да работят ".

От среднощ вечерният час отпада, само че остава ограничаването заведенията да работят с до 50% от потенциала си. Нещо, което секторът също упорства да отпадне.

Реакцията на учениците

От понеделник пък всички възпитаници в града се връщат присъствено в клас. Данните демонстрират, че преди седмица болните от COVID-19 деца са били 452, в неделя броят им спада на 54.
Малко покачване се следи в първите два дни на тази седмица.

„ Въпреки това леко покачване при децата, взехме решение да ги върнем в учебно заведение, знаете, че с изключение на Коронавирус имаме и грип, който е естествен за този сезон, въпреки всичко взехме решение да ги върнем в училищe ", сподели Иван Кючуков, Областен шеф на София.

Тестването на учениците остава, тъй че присъственото образование ще е освен това изискване.
Изключение се прави за тези, които имат документ. Училищата настояват, че нужните проби са набавени, а организацията – обезпечена.

До идната сряда ще се наблюдават деликатно данните за разпространяването на вируса в столицата. И при нужда - ограниченията ще се трансформират. Като се затегнат или като се облекчат още.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР