Разгръщането на НАТО на изток е една от основните заплахи

...
Разгръщането на НАТО на изток е една от основните заплахи
Коментари Харесай

Руският посланик в САЩ: Разгръщането на НАТО е сред основните заплахи за Русия

Разгръщането на НАТО на изток е една от главните закани за националната сигурност на Русия, защото времето за полет до градовете от европейската част на страната понижава. Това съобщи съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов пред Newsweek. Текстът е оповестен в събота на страницата на съветското дипломатическо посланичество във Facebook, оповестява ТАСС.

" Продължаващото придвижване на Северноатлантическия блок на изток е една от главните закани за националната сигурност на Русия, " акцентира Антонов. " С приближаването на блока към нашите граници времето на полет на авиацията и ракети на НАТО до Москва, Санкт Петербург и други големи градове в европейската част на страната намалява ".

" Как би реагирало управлението на Съединени американски щати, в случай че Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис бъдат на прицел? ", добавя той.

Според дипломата основната тематика на диалозите със Съединени американски щати и НАТО е по какъв начин да се поддържа мир и непоклатимост в Европа чрез разработване на гаранции за сигурност въз основата на планове на съглашения, препоръчани от Москва. " След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики обстановката със сигурността в Европа внезапно се утежни, съобщи той. Пет талази на разширение на НАТО доведоха до обстоятелството, че днес частите на алианса се приближиха до нашите граници ".

" НАТО непрестанно нараства своя нападателен капацитет, демонстрирайки военна сила по периметъра на съветската територия. Около 40 огромни учения се организират всяка година в непосредствена непосредственост до границите на Русия, включително тестване на изстрелване на крилати ракети от стратегическа авиация и морски маневри в Черно и Балтийско море ".

Русия ще вземе решение за целесъобразността от по-нататъшна работа със Съединени американски щати и НАТО, след като получи писмени отговори на планове на съглашения за сигурност, сподели Антонов.

" Трябва да се признае, че проведените предходната седмица полемики със Съединени американски щати и НАТО към момента не са дали значителен резултат ", сподели посланикът. " Очакваме писмени отговори от Вашингтон и Брюксел на нашите проектоспоразумения. Въз основа на тях ще вземем решение за целенасоченост от по-нататъшна взаимна работа ".

Русия " също е подготвена да разиска и контрапредложения ", сподели Антонов.

" Искаме Съединените щати и техните съдружници да схванат, че правилото на равна и неделима сигурност, залегнал в Заключителния акт от Хелзинки от 1975 година и Истанбулската харта от 1999 година, би трябвало да бъде възобновен. Той не би трябвало да се ползва единствено за страните от НАТО ".

Ситуацията в Украйна не бе в дневния ред на руско-американските договаряния в Женева на 10 януари, тя бе упомената като второстепенна тематика на съвещанието на Съвета Русия-НАТО в Брюксел на 12 януари, сподели посланикът.

Усилията на НАТО, ориентирани към военното развиване на някогашните руски републики, са неприемливи за Москва, сподели Антонов. " Усилията на НАТО, ориентирани към военното развиване на някогашните руски републики, са неприемливи за нас. Това е изпълнено с разполагането на ракетни системи и други дестабилизиращи оръжейни системи, които директно заплашват страната ни. В резултат на това рисковете от ескалация и директни военни конфликти в района и отвън него ще се усилят неведнъж. Всичко има своите граници. Всъщност ние сме на ръба на бездна ", сподели съветският посланик.

Антонов акцентира, че " с цел да предотврати сходно развиване на обстановката " Русия е подготвила планове на съглашения със Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност. " Именно тези документи бяха разисквани на руско-американските договаряния, както и на платформите на Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. Тяхната цел е да слагат на хартия правно обвързващи гаранции, че алиансът ще се въздържа от всякакво по-нататъшно разширение на изток, както и разполагането на ударни оръжия в непосредствена непосредственост до нашите граници ", изясни съветският дипломат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР