Разград. С историческа възстановка в града бяха отбелязани 141 години

...
Разград. С историческа възстановка в града бяха отбелязани 141 години
Коментари Харесай

Разград: С историческа възстановка в града бяха отбелязани 141 години от Освобождението на България

Разград. С историческа възстановка в града бяха маркирани 141 години от Освобождението на България. Това оповестиха от Общината . Тържеството стартира с издигане на националния байрак от двама от новите почетни жители на Разград – Здравко Душков и Здравко Занков. За пръв път в Разград 3 март се отбелязва с показване на исторически събития от групи за възстановки. Бяха показани три събития: борбата край село Езерче от юли 1877 година, посрещането на освободителите в Разград и подписването на Санстефанския кротичък контракт. Близо 60 реенактори от трите клуба участваха в събитието, като към тях се причислиха и артистите от Капански отбор – Разград. Възстановката бе зрелищна, с декори и костюми, трагична музика, с оръжия, които възпроизвеждаха звуци от изстрели. Тя се разигра по целия площад " Възраждане " пред многочислена аудитория. Събитието бе излъчено директно по Българска национала телевизия. Във възстановката под надпис „ Освобождение ” участваха Сдружение „ Жива история ” - Шумен, Национално сдружение „ Традиция ” - Шумен и Сдружение „ Клуб Миноносец Дръзки ” - Варна.
С тържествено слово на кмета на Община Разград доктор Валентин Василев бяха поздравени всички присъстващи. „ 141 години ние сме свободни. Но този желан блян не ни беше даден безплатно. Той бе извоюван. Изстрадан! Мъката и сълзите на цялостен народ се трансформира в действие. Те бяха трансформирани в патрони, смели решения и велики борби. А след тях остана Свободата! Длъжни сме да я пазим, да не я оскверняваме и да не разрешаваме да я изгубим още веднъж ", сподели доктор Василев.
След празничната тирада на кмета бяха връчени благодарствени грамоти от Сдружение „ Жива история “, а честването приключи с обред за поднасяне на венци и цветя в памет на починалите за Освобождението. Венци и цветя сервираха народни представители, представители на държавни, общински, политически, неправителствени институции и организации, деца от учебни заведения и детски градини, спортни клубове, жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР