Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства във връзка с

...
Разград е рекордьор по образувани досъдебни производства във връзка с
Коментари Харесай

Ролята на МВР по време на изборите скара Бойко Рашков и ДПС

Разград е рекордьор по формирани досъдебни производства по отношение на нарушавания по време на изборния развой, уточни вътрешният министър
Напрежение сред Бойко Рашков и Движение за права и свободи за ролята на Министерство на вътрешните работи по време на изборите. Повод за абсурда стана чуването на вътрешния министър в Народното събрание, инициирано от Антоанета Цонева от „ Демократична България “. Темата беше за това какъв брой нарушавания са открити при разкриването на преносими изборни секции за изборите през юли и ноември.

„ На изборите през 2021 са формирани изключително доста преносими изборни секции. Подвижните урни, които бяха феномена на предишните избори се използваха като всеобща процедура за заобикаляне на машинното гласоподаване. Не може да не сте видели какво се случи в Разград, Пазарджик, Шумен, Хасково, Благоевград и други райони на страната. Два пъти е повишен броя на искащите да гласоподават с преносима секция във Върбица в Шуменско, където преносимите урни са били повече от другите секции. Или в Стамболово, където 50% от гласоподавателите са дали своят вот с преносими урни. Инвалидизирани са били цели фамилии и семейства, одобрявани са епикризи от хора, изкарали пневмония през 2018 “, съобщи Цонева от парламентарната естрада “, съобщи Цонева от парламентарната естрада.

Нейните подозрения бяха доказани от вътрешния министър.

„ През юли е имало повече от 202 сигнала за нарушавания, свързани с преносими урни, по които са формирани 38 досъдебни производства. През ноември преписките по сигнали са 287, а производствата - 18, регистрира министърът. Той даде образци с съответни райони като Хасково и Разград.

По думите му в Хасковско е имало сигнали за подозрение за 798 случая. Така да вземем за пример в Минерални бани 313 са били лицата, подали заявки за гласоподаване с преносима урна, а от тях 20 не са показали никакви документи. В Разград пък има 188 инспекции по преписки. Образувани са 26 досъдебни производства и по това районът бил рекордьор. 13 от тях в Исперих, 3 - в Кубрат, 6 - в Разград, 4 - в Лозница. Няма нито един отвод от страна на прокуратурата.

„ В хода на инспекциите служителите на реда са се натъкнали на фрапиращи нарушавания. Голяма част от жителите не са подавали заявки, подписите не са били техни. Разкрити са случаи за издаване на медицински документи с погрешно наличие, с цел да може да се гласоподава с преносима урна. Установено е едно и също лице, което е издавало голям брой такива документи “, описа Рашков.

Имало и тъжби против полицейски чиновници, които са си правили работата, само че инспекциите не разкрили данни те да са нарушавали отговорностите си.

„ В Разград 17 от досъдебните производства са формирани не от Министерство на вътрешните работи, а не от прокуратурата “, сподели Рашков и добави, че рецензиите би трябвало да са към нея, а не към ведомството му.

„ Казвам го с подигравка, тъй като сходно държание би означавало нарушаване на държавността и законите на страната “, добави той.

„ В Търговище пък имало 5 досъдебни производства от 12 заявителски материала. И в Попово, и в Омуртаг са приключили със правосъдно решение, доказващо нарушаване. Това е самостоятелният съд. Прокурорът е решил и е внесъл материалите, не Министерство на вътрешните работи. Но това е самопризнание, че органите на полицията са си свършили работата, с цел да се произнесе съдът “, сподели министърът.

Остра реакция пристигна от страна на Движение за права и свободи. Репресии в дейностите на Министерство на вътрешните работи видя водачът на придвижването Мустафа Карадайъ. „ Искам да поздравя Министерство на вътрешните работи за всички дейности против купения избор “, сподели той и уточни, че постоянно имало платен избор от властимащите.

„ Къде е прокуратурата да ревизира за правда на дейностите на Министерство на вътрешните работи “, попита Мустафа Карадайъ. По думите му „ милицията нахлула в домовете на най-слабите и уязвимите, хората със специфични потребности “ и се подигравала с гласоподаватели. Действията на Министерство на вътрешните работи били пък срещу опозицията.

„ Никой сигнал не може да служи за съображение на който и да било, още по-малко на полицията, която получава политически нареждания от министъра на вътрешните работи ", съобщи Карадайъ, разпалено от трибуната.

„ Подвижните секции се разкриват на база на получени претенции в общинската администрация с документи, издадени от ТЕЛК и медицински лица. За статистиката - над 600 хиляди са лицата с увреждания и загуба на работоспособност у нас. От тях 14 хиляди единствено са подали претенции за преносими урни. Затова питаме: От какъв брой жители с увреждания и болни от COVID-19 има сигнали, че не са желали да гласоподават и има злоупотреби. Или вие сте разпоредил да се влиза в домовете на такива хора и да се ревизират документите им? “, попитаха Рашков от Движение за права и свободи.

В разгара на абсурда Мустафа Карадайъ даже напусна демонстративно залата.

„ Около Гурково има един изключително деен търговски район, където по избори се ускорява търговията. И по наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чийто водач напусна преди малко залата “, съобщи Бойко Рашков.

„ Дали са подадени сигнали или Министерство на вътрешните работи е инициирало такива инспекции - това е маловажно “, добави той. Рашков отхвърли да е разпореждал полиция да влиза в домовете на български жители. „ Министърът е политическо лице и не дава такива разпоредби “, изясни още силовият министър.

От Движение за права и свободи нападнаха Рашков, че водачът им е бил персонално упрекнат от министъра. Според тях в пленарната зала хората с увреждания са сложени на равна нога с търговците на гласове.

„ Нека някой не си фантазира, че е по-загрижен за лицата с увреждания, в сравнение с различен. Движение за права и свободи желае да каже на обществеността – „ ние сме и други няма, а вътрешният министър не мисли за правата на жителите с увреждания “. Истината е, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи охраняват изборните секции и в хипотезата на преносимите секции. Това им дава опция да видят кой гласоподава с тези преносими урни. Имаме разказани случаи, при които не се касае за лице, което не може да отиде до секцията. Избирателят е бил на двора и си е цепил дървата, толкоз му е било тежко положението. Нека това не дефинира образа на гласуването с такива секции “, отсече Бойко Рашков.

Той също по този начин съобщи, че в Разград локални водачи на Движение за права и свободи са имали пререкания с органите на Министерство на вътрешните работи и са „ призовавали хората да правят цивилен арести на служители на реда “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР