Разговорите за съживяване на системата за уреждане на спорове на

...
Разговорите за съживяване на системата за уреждане на спорове на
Коментари Харесай

Напредък на преговорите за разрешаване на спорове в СТО

Разговорите за възкръсване на системата за споразумяване на разногласия на Световната комерсиална организация напредват и правенето на съглашение би трябвало да стартира през идващите месеци, съобщи формален източник от комерсиалната сфера.


Служителят съобщи, че страните " са постигнали съгласие по 80 % от обсъжданите въпроси, които към този момент са подготвени да преминат към процеса на правене ".

Що се отнася до останалите 20%, половината от тематиките " са покрай постигане на нужното равнище на зрялост ", с цел да се стартира правенето на плана, само че другата половина са " извънредно чувствителни въпроси, за които членовете към момента имат разнообразни концептуални визии за това по какъв начин да ги решат ", сподели служителят, представен от Агенция Франс Прес.

Обикновено СТО е затворена през август, тъй че процесът на правене на плановете няма да стартира преди септември.

Вашингтон от дълго време се оплаква от системата за споразумяване на разногласия на СТО, изключително от нейния Апелативен орган, като твърди, че е незаслужено третиран.

Апелативният арбитражен съд, именуван Върховния съд на международната търговия, е замразен от края на 2019 година, откакто Съединени американски щати под управлението на президента Доналд Тръмп блокираха назначението на нови съдии и желаеха сериозна смяна.

Администрацията на президента Джо Байдън, изрази подготвеност Съединените щати още веднъж да вземат участие по-активно в многостранните организации.

Тя желае да реформира СТО, в това число системата за споразумяване на разногласия, с цел да я направи по-ефективна.

Но все пак Съединените щати продължиха да блокират процеса на асортимент, целящ попълване на свободните места в апелативния съд на системата.

В документ, показан в СТО на 5 юли, Вашингтон съобщи, че има намерение да " играе водеща роля във всички области, в които можем да допринесем, в това число в промяната на системата за споразумяване на разногласия ".

" Една добре функционираща система за споразумяване на разногласия подкрепя всички членове на СТО при разрешаването на техните разногласия по сполучлив и транспарантен метод, като по този метод лимитира ненужната трудност и несъразмерното пояснение, които са присъщи за уреждането на разногласия през последните години ", се споделя в документа.

В края на последната министерска конференция на СТО през юни 2022 година членовете одобриха текст, в който се приканва за възстановяване на всички функционалности на СТО, която съвсем не е променяла разпоредбите си от основаването си през 1995 година

В него се приканва системата за споразумяване на разногласия да стартира още веднъж да действа пълноценно до 2024 година

Целта е съглашението да бъде подпечатано по време на идната министерска среща на СТО, която ще се организира в Абу Даби в края на февруари. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР