Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно

...
Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно
Коментари Харесай

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекъснати едностранно и абсолютно от страна на сътрудниците от страна на Северна Македония. Това съобщи пред БНР професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Припомняме, последното съвещание на комисията се организира в края на ноември предходната година в София, като не е ясно по кое време ще се състои идващото.

Проф. Димитров уточни, че не е забелязал предпочитание за постоянна връзка от страна на македонските си сътрудници.

" Не са прегледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите сътрудници не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща ", изясни той.

Според него има няколко спънки за работата на взаимната комисия. " Една от тях е нетърпимостта на нашите сътрудници към термина " обща история ", който е заложен в самия Договор за другарство и добросъседство. По този метод те желаят да ревизират самия контракт, да го заменят със " споделена история ", изясни проф. Димитров.
 Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев
Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

Той обаче бе безапелационен, че споделена история може да имаме единствено с днешната Република Северна Македония, само че не и в исторически проект.

Припомняме, през вчерашния ден македонският съпредседател Драги Георгиев съобщи, че договарянията в комисията са в застой поради разногласията към Гоце Делчев.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година
 Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония
Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв прогрес за учебниците и за Гоце Делчев

Първото съвещание на комисията означи дребен прогрес във връзка с Античността и Средновековието, само че не бе реализирано единодушие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на специалистите е точно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отхвърли да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България сложи условия на Северна Македония , с цел да получи поддръжката ни за участие в Европейски Съюз. Едно от тях е Северна Македония да реализира съответни резултати точно по тематиката за значими събития и исторически персони в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други

След срещата на 13 септември, която беше избрана като " най-безплодната " до този миг, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща , на която настоя да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР