Разговорите по телепатичен път може би вече са една стъпка

...
Разговорите по телепатичен път може би вече са една стъпка
Коментари Харесай

Учени приближиха телепатията до реалността

Разговорите по телепатичен път може би към този момент са една стъпка по-близо до действителността с помощта на ново проучване, извършено в университета във Вашингтон. Учени сътвориха способ, който разрешава на трима души да работят дружно, с цел да разрешат някакъв проблем, като употребяват единствено мозъците си, написа sciencedaily.com.
В плана BrainNet трима души играят сходна на Tetris игра, употребявайки интерфейс от мозък към мозък. Това е първата проява на мозъчна мрежа от повече от двама души. Информацията телепатично се предава от един участник към другите двама и назад. Екипът разгласява резултатите си на 16 април в Nature.
„ Хората са обществени същества, които поддържат връзка между тях, с цел да си сътрудничат и да вземат решение проблеми, които никой от нас не може да реши самичък ", споделя един от създателите на плана Раджеш Рао, който е и шеф на Център за невротехнологии. „ Искахме да знаем дали група от хора могат да си сътрудничат единствено с мозъка си. Така измислихме концепцията за BrainNet: където двама души оказват помощ на трети човек да реши дадена задача. "
Както и в Tetris, играта демонстрира задаващ се сегмент в горната част на екрана и линия, която той да доближи и да приключи в долната част на зрителното поле. Двама души от опита могат да видят сегмента и линията, само че не могат да управляват играта. Третият човек пък може да види единствено сегмента, само че не може да даде заповед за завъртането му, с цел да запълни блокчето вярно пространството и да пресече линията. Всеки от участниците взема решение дали сегментът би трябвало да бъде извърнат и предава тази информация от мозъка си, през местна мозъчна мрежа в мозъка на приемника. След това приемникът обработва тази информация и изпраща команда непосредствено от мозъка си – дали да се върти или да не се завърта блокчето.
В опита пет групи от по трима частници са изиграли 16 игри. Членовете на всяка група са били в разнообразни стаи, без да могат да се чуват, виждат или да приказват между тях. Всеки участник вижда играта пред очите си. Думата „ да “ присветва 17 пъти в секунда, а „ не “ – 15 пъти. „ След като изпращачът вземе решение дали да върти сегмента, той изпраща " Да " или " Не " към мозъка на приемника, като се концентрира върху съответната светлина ", споделя различен от авторския екип - Линсинг Престън Джианг, студент.
Участниците носят на главите си каски като за електроенцефалография, които улавят електрическата интензивност в мозъка им. Различните мигащи светлини провокират неповторими типове интензивност в мозъка. Сензорите на каската могат да записват това. Сложна система трансформира мозъчната интензивност в светови сигнали, които трептят на екрана. 
Ако отговорът на изпращачите е: " Да, завърти сегмента ", то приемникът ще види на монитора си мълния. Ако отговорът е " Не ", то приемникът няма да види нищо. Приемникът е получил информация и от двамата изпращачи, преди да вземе решение дали да завърти сегмента. Дадена им е опция да трансформират решението си един път. 
В 13 от 16 гейма или през 81% от общото време участниците в опита са успявали да напаснат сегмента на мястото му във финалната линия без да се виждат и да поддържат връзка вербално или зрително.

Прочети още:
Крачка по-близо до четенето на мисли
По мозъчните импулси учени познават какво е чул индивидът

Учени изследват 5-годишно момче... телепат
Рамзес Сангино чете и написа на 7 езика и взема решение задания с корен квадратен

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР