Разговорите на Продължаваме промяната с ИТН, БСП и ДБ за

...
Разговорите на Продължаваме промяната с ИТН, БСП и ДБ за
Коментари Харесай

Партиите казват за какво трябват пари, ПП плаща

Разговорите на " Продължаваме промяната " с Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България за сформиране на съдружно съглашение продължиха с тематиката " Финанси ". Дискусията бе извършена от някогашния длъжностен финансов министър и сегашен съпредседател на Политическа партия Асен Василев.

" Сега е време да платим за всичко, което другите групи договориха през миналата седмица " , пошегува се Василев при започване на полемиката. Всяка една от партиите показа своето виждане и планове по тематиката " Финанси " и надлежно в бюджета.

" Продължаваме промяната "

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев показа вижданията на плана за финансите: ежемесечните Данък добавена стойност заявления да бъдат изменени, с цел да се подава информация за касови наличия дали фактурата е била платена или не, систематизиране и изплащането на дял да става единствено през банков път, промени в Закона за публичните поръчки, да се постановат доста тежки санкции и да се криминализира заплащането на пари в плик.
 Проф. Антоанета Христова вижда тежки червени линии в договарянията на Политическа партия
Проф. Антоанета Христова вижда тежки червени линии в договарянията на Политическа партия

Имало доста огромна мъгла по отношение на ръководството на Кирил Петков и Асен Василев

Българска социалистическа партия

Румен Гечев показа целите на Българска социалистическа партия за бранш " Финанси ". Сред тях са: поддържане на дял в бюджета на Брутният вътрешен продукт, съобразявайки се с европейските практики, нарастването на каузи в бюджета на Брутният вътрешен продукт би трябвало да става деликатно и не изведнъж, бюджетният недостиг на България не би трябвало да следва дефицитите на другите страни, да се ползва европейският опит и да се създадат съответните планове през 2022 година за това може ли България да вкара диференцирана ставка Данък добавена стойност, въвеждане на система за фамилно подоходно облагане, независима пенсионна система.

Според Гечев не би трябвало да е проблем дефицитът в бюджета да е 4-4.5%.

Орлин Ваташки показа плановете на Българска социалистическа партия в бюджета по пера:

Повишаване събираемостта на приходите с оглед това, което има в програмата на другите партии - не увеличение на налозите в България, понижаване на Данък добавена стойност ставката от 20 на 9% за храни от артикули на първа нужда и медикаменти би коствало съгласно плановете на социалистите към 300 млн. лева

Увеличаване на минималната работна заплата да се пресмята като % от междинната работна заплата за предишен интервал. Необлагаем най-малко от 550 лева за един от родителите за всяко едно дете до навършване на 18-годишна възраст - за всичко това понижението в приходите би било към 845 млн. лева

6500 лв. еднократна помощ за всяко второ и трето дете на родител , при изискване че един от двамата родители е обезпечаван не по-малко от 24 месеца. Тази мярка ще коства към 171 млн. лева, съгласно плановете на " алените ".

Другата мярка - нулев налог върху приходите от труд до навършване на 26-годишна възраст. Около 121 млн. лева ще коства съгласно плановете на Българска социалистическа партия. Като последна мярка - обезпечаване на безвъзмездни детски градини и ясли за към 100 млн. лева съгласно анализите на " алените ".
 Правителство
Правителство " орел, рак, щука и охлюв " чака проф. Пламен Киров

Започват договарянията сред четири партии за сформиране на кабинет

Има Такъв Народ

Мика Зайков, която няма да влезе в 47-о Народно събрание, запита дали е стиковано това нещо с Георги Гьоков, който се занимава със обществената политика. Асен Василев я увери, че всичко е конкретизирано. Приоритет на целите за Зайкова би трябвало да бъде битката със сивата стопанска система.

Любомир Каримански съобщи, че в преговорния развой дали ще се понижи или усили областите на осъществяване на финансово осъществяване и стратегическото обмисляне на страната. Целите съгласно него би трябвало да бъдат ориентирани в следните области: по-голяма бистрота, проследимост и отчетност в бюджета, реализиране на по-висока успеваемост на бюджетните разноски, благоприятни условия за възстановяване или преустановяване на стратегии, които не доближават заложените цели, съпоставения на разноските с частния бранш, обезпечаване на финансова макро- и микросреда за стабилно развиване на стопанската система, навременна и фискална помощ, блян към фискална дисциплинираност, държавното управление да има съответен ангажимент за връщане и приветстване на българите в чужбина с " Добре пристигнали в България ".

Има Такъв Народ оферират проект за финансова поддръжка на бизнеса за възобновяване от ковид посредством грантови схеми, финансови принадлежности в производството и услугите. От партията на шоумена Слави Трифонов желаят от държавното управление обвързване за следене на предпочитаните цени на стоките и услугите след въвеждането на еврото.

Има Такъв Народ са малко по-консервативно настроени към бюджета спрямо Българска социалистическа партия, като считат, че би трябвало да бъде уравновесен и балансиран. Трябва да се усъвършенства събираемостта в бюджета посредством надзор по образуване политиките в приходната и разходната част, автоматизация и стандартизация на процесите в обществената администрация, да се направи система за интегрираност и съгласуемост на всички доходи организации, възстановяване работата на Национална агенция за приходите в посока въвеждане на единни практики и сравними проблеми, ускорение периодите на инспекциите, надзор при мониторинга на държавните поръчки, разглеждане на концесионните контракти, настояха от Има Такъв Народ.

По отношение на бюджетния недостиг Има Такъв Народ са по-консервативни и в границите на 4-годишно ръководство бюджетният недостиг би трябвало да доближи в размер на 1-1.5% . За 2022 година Има Такъв Народ желаят най-много бюджетен недостиг в размер на 3-3.5%.

Има Такъв Народ упорства за финансова децентрализация, фискалните взаимоотношения да бъдат ръководени като единна система, а не като обособени пера, въвеждане на стопанска система на данните и отворени финанси, би трябвало да има цели в бюджета за това кои са най-важните браншове, тласъци за работещи родители, обезпечаване на догонващо развиване на страната и увеличение на действителния размер на приходите на популацията, преразглеждане на Закона за концесиите и финансовата децентрализация би трябвало да стъпва на отчисления на налога на физическите лица към съответните общини - към 1/5.

Има Такъв Народ оферират всички промени, които ще бъдат правени, да минават през действителна оценка на въздействието, да има тестов интервал и следваща оценка, сподели Пламен Данаилов. Конкретните промени, които Има Такъв Народ считат, че би трябвало да бъдат направени в данъчните закони, са, че би трябвало да се събират налозите, да се ускори ролята на Национална агенция за приходите, въвеждане на необлагаем най-малък приход като той да бъде % от междинната работна заплата, оптималните застрахователен предел да бъде привързан със междинната работна заплата, да бъде редуцирана ставката на Данък добавена стойност върху храните, само че би трябвало да се знае върху кои храни, увеличение на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност, поддържане на минималните акцизни ставки, избрани в европейските наставления, данъчната ставка за налог уикенд да е нула, основаване на центрове за споделени услуги, промяна в пенсионното обезпечаване, структурна промяна на КФН и основаване на работещ пазар други
 Болниците да не са търговски сдружения, разискват Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България Обновена
Болниците да не са търговски сдружения, разискват Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България

Клиничните пътеки да не отпадат като механизъм за надзор на качеството

Демократична България

Демократична България упорстват за неувеличаване на данъчно-осигурителната тежест, необлагаем най-малко за всички, само че да се взема решение от Народното събрание, би трябвало да се усили контрола и потенциала на Национална агенция за приходите и Комисия за защита на конкуренцията, Еврозоната да е главен приоритет и да се одобряват стъпки и ограничения за влизането в рационални периоди , бюджет 2022 година да се одобри в период, да се изготвят набор за знаци за предварителни и следваща оценка на всички регламенти в бюджета и бюджетен недостиг в размер на 4-4.5%. за 2022 година

В региона на контрола от Демократична България упорства за цялостен одит на ББР за пет години обратно, одит на несъстоятелността на КТБ, ограниченията 60/40 и 80/20 да бъдат непокътнати, опазване на диференцираните ставки за Данък добавена стойност за 2022 година, въведени поради рецесията, удължение разсрочването на заемите с 6 месеца, унищожаване на налог уикенд, опазване на валутния ръб до приемане на еврото.

За Демократична България ф инансовата децентрализацията за общините е значима , с цел да има повече средства в самите общини, които от своя страна да вършат по-добър бизнес, да имат тласъци да основават по-добра страна и да притеглят вложители. От Демократична България се надяват след един 4-годишен мандат да има същинско програмно бюджетиране, настоя от своя страна Мартин Димитров.
 Политическа партия предлага отдалечената работа да се запише в Кодекса по труда
Политическа партия предлага отдалечената работа да се запише в Кодекса по труда

Преговарящите партии не взеха съвсем никакви дефинитивни решения по обществените тематики
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР