Разговори за нов размер на минималната работна заплата през 2023

...
Разговори за нов размер на минималната работна заплата през 2023
Коментари Харесай

Умуват върху минималната заплата

Разговори за нов размер на минималната работна заплата през 2023 година стартира служебното държавно управление с работодателските и синдикалните организации. Срещата се организира по самодейност на вицепремиера и обществен министър Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

Миналата седмица КНСБ и Конфедерация на труда „ Подкрепа “ проведоха народен митинг с искане от 1-и януари следващата година минималната заплата да се увеличи от сегашните 710 на 850 лв.. Подробностите от репортера Мария Костова:

Засега няма изясненост дали, по кое време и с какъв брой ще се увеличи минималната работна заплата през 2023 година.

На диалозите през днешния ден не е реализиран консенсус в разискванията по тематиката сред обществените сътрудници. Засега се планува удължение на действието на Държавния бюджет за 2022 година и заледяване на минималната заплата на настоящето й равнище от 710 лв..

От КНСБ са удостоверили настояването си за 850 лв. минимална заплата от 1-ви януари следващата година, както и настояването си служебното държавно управление да внесе Държавен бюджет за 2023 година, научи Българското национално радио.

Представители на работодателите са стартирали концепцията минималната заплата да се увеличи на 760 лв., само че от 1-ви юли следващата година. Това е покачване със 7%, колкото е прогнозната междинна инфлация към 2022 година, обаче са сложили условия, като измежду тях са преразглеждане на задължението за погашение на първите три дни болнични от бизнеса, установяване на размера на такса „ боклук “ съгласно количеството на битовите боклуци, и други.

Следващата седмица диалозите за минималната заплата за следващата година ще продължат.

Правителството, въпреки и служебно, може да одобри нов размер на най-ниското заплащане след съвещания с бизнеса и синдикатите, като за задачата е належащо приемане на разпореждане на Министерския съвет. Въпросът обаче е дали то ще може да работи в изискванията на удължителен закон за тазгодишния Бюджет, или ще би трябвало Народното събрание да одобри Бюджет на страната за 2023 година.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР