Разговореният термин планински човек е започнал да се употребява през

...
Разговореният термин планински човек е започнал да се употребява през
Коментари Харесай

Планинските жени: 4 дами, които разбиха мита, че жените са слаби в дивата природа

Разговореният термин " планински човек " е почнал да се използва през последните два века, с цел да назове човек, който е в положение да живее и оцелява в дивата природа, без значение от тежките условия.

Тези хора и до ден сегашен се считат за най-смелите и мощните, за тях се снимат телевизионни излъчвания и така нататък Но постоянно дамите остават отвън наличието на този термин и нерядко са подценени. А не би трябвало. Историите на дамите, за които ще прочетете в идващия текст, основават един изцяло нов термин - " планинска жена ".

Често сложена в сенките, планинската жена е също толкоз здрава, колкото планинския мъж. Историята си спомня за няколко планински дами, макар че може да не сте чували за тях. Нека да погледнем и да забележим какво крие тя на дамите, обитавали най-дивите кътчета на планетата, припомнена от сайта outdoorrevival.com.

Мери Фийлдс

Мери Фийлдс е първата афро-американска жена, която работи като пощенски транспортьор. В началото на 19 век тя работи в пощенски отдел, който изпраща писма до извънредно труднодостъпни региони в Монтана, Съединени американски щати, където живее.



Тя печели работата си, като става най-бързият претендент, впрегнал стадо коне. Тя в никакъв случай не пропуща работния си ден. Дори когато снегът през зимата е непристъпен, тя доставя писма и пратки със снегоходки. Благодарение на работата си, тя става и първата афро жена, допускана до салоните в Съединени американски щати.

Мария Дориън

Мария Дориън е единствената жена, която е изпратена от огромна компания за кожи в северозападната част на Съединени американски щати, покрай крайбрежията на Тихия океан. По пътя си през планините в Орегонската територия дружно с децата и екипа си, тя по едно и също време е скаут, майка и ловджия. Също по този начин оцелява в две офанзиви против екипа си, в които умират брачна половинка и и другите мъже, с които пътува. Така тя остава сама с децата и коня си, с цел да обикаля планините. В най-лютите зимни дни живее в планината, като храни децата си с риба и замразени плодове в продължение на 50 дни.

Марди Мъри

Израствайки във Феърбанкс, Аляска, при започване на предишния век, Марди Мъри в действителност научава по какъв начин се оцелява при най-екстремни условия. Като млада тя върви с кучета и шейни на лов за северни елени. 



Докато лагерува в продължение на седмици в извънредно студено време, Мъри учи дивата природа. Знанията и са толкоз задълбочени, че оказва помощ в правенето и приемането на закони за дивата природа, а това и печели и голям брой оценки в родната и страна.

Хали Морс Даджет



Ловец и риболовец, Холи Даджет е първата жена, която работи в горска работа през 1913 година Живеела е в станция " Еди Гулч " на върха на връх Кламат, който се намира в Национален парк Кламат в Северна Калифорния, в продължение на 15 години, поставяйки я в непрекъснато положение на изолираност. И макар, че това не е обичаното и място, тя се оправя с ежедневните компликации като многочасовите преходи и негативните температури.

Макар и листът с " планински дами " да не е дълъг, той несъмнено е впечатляващ, защото тези дами са правели неща, съвсем немислими за времето си. Те с изключение на, че са се преборили със суровите условия на планината, са съумели да разчупят и мисленето на хората по отношение на дамите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР