Разговор за ролята на културата при интеграцията и изграждането на

...
Разговор за ролята на културата при интеграцията и изграждането на
Коментари Харесай

Среща на министрите на културата на страните от ЕС в София

Разговор за ролята на културата при интеграцията и построяването на европейска принадлежност, одобрение от писателката Теодора Димова и посещаване на Националния исторически музей. Така мина първата неофициална среща на министрите на културата на Европейски Съюз в България. Представителите на страните членки разискаха политиките посредством които жителите да имат еднакъв достъп до просвета и се сплотиха към концепцията, че би трябвало да убедят националните държавни управления да влагат повече в бранша.

Теодора Димова, писателка: Българската просвета не е добре позната в Европа макар че България май е единствената страна, която има празник на своята книжовност и просвета.
Реч, отдадена както на историята, разделила Европа, по този начин и на културата, която я сплотява. Теодора Димова обори рецензиите на задгранични медии към България с думите, че макар компликациите, културата ни не е била в крах. Писателката приветства европейските министри припомняйки, че пътят към единството не е елементарен, само че изкуството може да помогне.

Теодора Димова, писателка: Между културите е имало разногласия и несъгласия, само че не е имало войни. Културата е отричане на войната.
Ролята на културата и проблемите обаче не бяха отминати на неофициалната среща в НДК. Равният досъп на всички европейски жители, недофинансирането и индивидуализмът, който изпреварва груповото мислене, се подредиха измежду тях.

Петра Камервер, ръководител на Комитета по обучение и просвета в Екологичен потенциал: Европейски Съюз реализира своите стопански триумфи, само че в това време виждаме, че се ускорява популизмът на континента. Свидетели сме на наклонност на дезинтеграция и съществени полезности се слагат под подозрение след края на Втората международна война. Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта: Културата е освен мощен инструмент за създаване на еднаквост, само че за и основаване на работни места. Тя би трябвало да приобщава и без дискриминация всички да имат достъп до нея. Ето за какво ние мислим за подкрепянето на креативните промишлености и работата с просветителния бранш.Боил Банов, министър на културата: Основното обръщение, към което се сплотиха министрите, е да работят дружно за одобряването на културните политики като един от главните мотори на европейския план. За тази цел е належащо задоволително европейско финансиране.
За да се срещнат от близко и с българската просвета, след съвещанието министрите посетиха Салона на музеите в НДК и Националния исторически музей.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР