Разговор за конституцията и бъдещето на България е възможен само

...
Разговор за конституцията и бъдещето на България е възможен само
Коментари Харесай

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание

Разговор за конституцията и бъдещето на България е вероятен единствено след желаните от обществото оставки и провеждането на почтени предварителни избори. Това съобщи президентът Румен Радев в послание към нацията довечера, в което разяснява предложенията на премиера Бойко Борисов от по-рано през днешния ден - ръководещите да предизвикват привикване на Велико национално заседание и смяна на конституцията.

Повече от месец не престават митингите с искане за оставка на държавното управление и на основния прокурор, подсети Радев. И разгласи, че доверието в ръководещото болшинство е окончателно изгубено.

Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското неодобрение единствено удостоверяват нуждата от оставки, безапелационен бе президентът.

Той дефинира изказването на Борисов и предложенията му като " неуважение към конституцията ". Борисов няма право да желае привикване на Велико национално заседание, тъй като тъкмо съгласно Конституцията, член 159 правото на самодейност за привикване на Велико народно събрание принадлежи на не по-малко от половината от депутатите и на президента, не на премиера, съобщи Радев. След това зададе няколко ретирочни въпроса и самичък отговори на всеки от тях:

Може ли партията-държава, която методично погазва разделянето на управляващите, да инициира смяна в конституцията? Отговорът е: Не.

Може ли партия, която през вчерашния ден бойкотира парламентарния надзор, през днешния ден да предлага промени в конституцията? Отговорът е: Не.

Може ли власт, която нарушава закона, не вкарва машинното гласоподаване и отхвърли електронното отдалечено гласоподаване, да провежда почтени избори? Отговорът е: Не.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага спор за бъдещето на България? Отговорът е: Не.

Може ли мафията да реформира правосъдната система? Отговорът е: Не.

Може ли министър-председателят, който трансформира парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е: Не.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР