Разговор с д-р Рая Ралева – началник на Отделението по

...
Разговор с д-р Рая Ралева – началник на Отделението по
Коментари Харесай

Д-р Рая Ралева: Дарената кръв не достига, а нуждите от нея растат

Разговор с доктор Рая Ралева – шеф на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен за възходящите потребности от дарена кръв и намаляването на доброволните кръводарители.

– Д-р Ралева, при започване на пандемията от КОВИД-19 имаше апели за даряване на кръвна плазма. Има ли още търсене и по какъв начин се разви процесът до в този момент?

– Към момента отделението има задоволително реконвалесцентна плазма. Потреблението е намаляло, само че не е спряло. В тази връзка изричам благодарности на проф. Румен Попов от ВМА-София за оказаната помощ в набиране на нужните количества.

– Каква е обстановката с кръводаряването все още в Сливен и в цялата страна?

– Аналогично на множеството МБАЛ, към които има разкрито Отделение по трансфузионна хематология. Ще посоча литрите еритроцитен концентрат, който отделението е осигурило за лечебните заведения в региона през последните 5 години:

През 2021 година са използвани 831 литра единствено еритроцитен концентрат, т.е. – не са включени големите количества прясно замразена плазма и тромбоцитен концентрат. През 2020 година са преляти 794 литра еритроцитен концентрат. През 2019 година – 902 литра, 2018 година – 927 литра, а през 2017 година – 855 литра.

Всички кръвни артикули се набират от подобаващи за даряване кръводарители.

Друг метод за доставяне няма, различни артикули на еритроцитния концентрат няма, при плазмата ненапълно подготвени индустриални препарати могат да я заменят, само че цената им е в пъти по-висока от тази на прясно замразената плазма.

В България дарената кръв не доближава. Общността на кръводарителите, които подаряват непринудено и безплатно в България, съществува, само че не е задоволително огромна. Необходими са общи старания тя да бъде разширена и по този метод да се понижи родовото кръводаряване. При пациент с рядка кръвна група, а постоянно и даже да не е рядка, се постанова да се чака, до момента в който се снабдим и въпреки никой да не е лишен от кръвни артикули, набирането на нужните количества от време на време е доста мъчно. В региона на кръводаряването от години няма смяна в нормативната база, а обстановката е толкоз друга от преди 10 или 15 години.

– Какъв е общият брой на кръводарителите в Сливен през 2021 година и в случай че може да извършите съпоставяне с други години?

– За 2021 година общият брой кръводарители в Отделението по хематология в Сливен е 3 517, от тях безплатни са 141. За 2020 година от 3 274, безплатни са 106. През 2019 година от 3 834, безплатни са единствено 77 донори. За 2018 година от 3 836, безплатни – 93. Данните за 2017 година демонстрират сбор кръводарители 3 316, от които безплатни са 124.

– Какъв е профилът на хората, които имат предпочитание да дарят кръв?

– Населението на страната продължава да емигрира, т.е. физически хората са по-малко. Голяма част от искащите да дарят кръв при нас са или със болести или такива, които пият медикаменти, както и жители над 60 години. В същото време медицината се развива, организират се комплицирани интервенции, откриват се нови лечебни заведения, заболеваемостта измежду популацията е висока и потребността от кръв пораства.

– Имате ли информация по какъв начин стои въпросът с доброволните кръводарявания в страната?

– Световната здравна организация от дълго време свързва количествата дарена кръв в страните членки с показателя на човешко развиване. Според продължителността на живот, достъп до обучение, междинен приход и така нататък страните са с невисок, междинен и висок показател. В страните със междинен, като България – 5 % са платените дарявания, 55 % – родовите и 45% са доброволните и безплатни кръводарители, които в годините варират едва като числа. В по-големите градове, където се концентрира огромна част от дейното и младо население, доброволните и безплатни кръводарители са повече. В град със застаряващо население като Сливен процентът не е в тяхна изгода.

– Имате ли постоянни доброволни кръводарители?

Доброволният и безплатен кръводарител е притежател на непреходни човешки полезности за обществото – взаимност, благотворителност, хуманизъм. Той е осведомен и виновен за личното си здраве и виновен пред обществото. За жал, българинът във връзка с своята осведоменост е в две категории – супер осведомен и подобен, на който му е безразлично и счита, че единствено лекарите са виновни за неговото здраве.

Световни изследвания демонстрират, че има разлика в мотивацията на кръводарителите в другите региони по света. Смята се, че единствено 3 % от хората, които имат право да дарят кръв, в действителност го вършат. Ето по тази причина е скъпо вашето кръводаряване. Така че, задайте си въпроса какво би ви стимулирало да дарите, също така, че ваш прочут или непосредствен има потребност от кръв? Колко пъти дарихте през последната година, а през последните 5 или 10? Или както споделя американската общественичка Хелън Келър: „ Сами можем да създадем толкоз малко, дружно можем да създадем толкоз доста. ”

Даряването на кръв избавя животи. Всеки сак кръв може да помогне в спасяването на три човешки живота, да помогне на три човешки ориси. Ето за какво вашето подаяние е толкоз скъпо за нас. Благодарим ви!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР