Разговаряме с Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на

...
Разговаряме с Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на
Коментари Харесай

Велизар Киряков: Отнема повече от година семейство да си сложи слънчеви панели на покрива

Разговаряме с Велизар Киряков, ръководител на Асоциацията на производителите на екологична сила за убийствената административна процедура пред семействата да създадат слънчеви панели за лични потребности, за заплахите със дотациите за такива съоръжения да се вдигне главноловно цената на панелите, за терзанията му какво ще бъде качеството на предлаганите панели.

В момента в случай че семейство реши да продава своята непотребна сила, енергийните сдружения ще я изкупят по-евтино в сравнение с я продават. Обсъдихме вероятните решения, измежду които да се вкара, както в строителството, правилото на безмълвното единодушие. За какво още разговаряхме, вижте:

Г-н Киряков, в Плана за възобновяване и резистентност се планува дотация за семействата – 50% финансиране или 4000 лв. и 100% финансиране или 8000 лв., в случай че фамилията е оскъдно? Какъв да бъде критерият? От каква изходна точка да тръгнем, с цел да отворим пазара за дребните семейства?

За да отворим пазара за дребните семейства имаме един огромен проблем в България. От момента, в който подадете едно искане за присъединение на фотоволтаична централа досега, в който тя влезе в употреба, няма значение каква мощ 2,5 или 30 kW минава година и 3-4 месеца. Аз върша такива и въпреки да знам целия развой, административната процедура е убийствена. В Германия, клиентът извиква компания, която поставя фотоволтаичните панели на покрива, идват от електроразпределителното сдружение, което дава избран час за посещаване на място, сформира протокол и системата стартира да работи. Минимумът за протичане на цялата процедура при нас е една година.

Какво би трябвало да се промени при инсталацията и при условията за експлоатиране на системата?

След като се конфигурират фотоволтаиците нямате особени разноски за поддръжка. Проблемът е дългият развой на апаратура. Поставя се различен електромер двупосочен, който мери това, което потребявате и това, което връщате в мрежата. В края на месеца ще получите протокол от електроразпределителното сдружение, в който ще написа какъв брой електрическа сила сте върнали в мрежата. Освен това ще получите фактура за такса достъп, ще получите една фактура за балансиране, ще получите фактура за такса транспорт. Един път в годината би трябвало да се регистрирате в Агенцията за стабилно енергийно развиване. В края на годината ще би трябвало да преведете 5% във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Всеки месец имате по 4-5 фактури, които по принцип би трябвало да плащате и всяка година би трябвало да попълвате доклади и да превеждате % във фонда.

Този развой не е ли прекомерно тежък за едно домакинство, което има задоволително други ежедневни задължения, с цел да дава отговор и за толкоз комплициран развой? Какво би трябвало да се предприеме, с цел да се облекчи процеса?

Това е безумно. Беля си вкарват хората, които създадат сходна инвестиция. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) би трябвало да приготви разпоредба за присъединение на дребни фотоволтаични централи към мрежата. Вътре да се схване правилото на безмълвното единодушие. Какво значи това? В момента вие си подавате настояването, чакате 15 дни и в случай че не ви го издадат, чакате. Принципът на безмълвното единодушие споделя следното: „ В период от 15 дни, в случай че не ви отговорят, значи има позитивно мнение “. Както преди време се одобри в строителството. Аз бях един от основателите с Мартин Димитров за измененията преди 10 години. Тогава можехте да чакате 34 месеца за някакъв отговор. Като го променихме и стана правилото на безмълвното единодушие, нещата потеглиха внезапно. Така че и за дребните фотоволтаични централи изискването е правилото на безмълвното единодушие, пускате заявление, не получите отговор, значи можете. Трябва да има специфична разпоредба обща за всички дребни и огромни централи. Самата административна процедура би трябвало да бъде извънредно опростена.

Иначе щели да създадат 4000 или 5000 лв.. Някой ще пристигна и ще прибере едни пари и отново няма да има никакъв резултат от цялата работа.

Как ще се оцени действително кои фамилии ще се подкрепят на 100% и кои отчасти?

Това е като тематиката със санирането. Кои блокове ще се санират и кои няма да се санират или на кои ще лепим стиропор и на кои не, тъй като това не е саниране. Оказа се, че цяла България работи за тези като Люлин, Младост, тъй като страната дава 100% парите, само че тя ги взема от всички други, които си заплащат налозите. Така че няма безвъзмездни обяди. Някой ги заплаща, плащаме ги ние с нашите налози, а не страната. Тези 2 милиарда лв. страната може да ги влага в опазване на здравето, а не в лепене на стиропор. Ако желаят да подтикват производството, би трябвало да опростят процедурата. Цената на тока като се увеличи, всички консуматори доста бързо ще могат да си вършат сметката и ще си инсталират такива централи. Но при изискване, че няма безумна процедура. Цялата процедура, носите документи, дават отговор ви със мнение 7-8 листа, което елементарен човек не може да разчете. Ако нямате разбиране, в никакъв случай не може да „ отлепите “ защо става въпрос. Ще се навъдят компании както стана при санирането, които ще идват и ще ви кажат, че ще създадат всичко. Понеже ще има 50 или 100% финансиране цените на тези фотоволтаични централи ще литнат до небесата.

Тази работа по консултация не би трябвало ли електроразпределителните сдружения да я свършат или асоциации?

Всяка компания може да пристигна и да ви го направи. Монтира го, вика енергийното сдружение, оттова идват и поглеждат инсталацията, споделят, че е присъединена към мрежата и точка по въпроса. Цялата отчетност по-късно се поема от клиента. Трябва да излезе разпоредба и всички такси, които ви изпраща енергото като фактури, могат да ви ги приспаднат от електрическата сила. В момента това го няма, пращат ви едни фактури по Закона за счетоводството. Ако сте частно лице не им плащате фактура. Всяка година пращате едни документи в Агенцията за енергийно и стабилно развиване, с които се отчитате, въпреки че енергийното сдружение знае доста добре какъв брой сте произвели.

Къде е границата сред ползване за лични потребности и инвестиция за облага?

Всеки един човек има опция да си построи централа до 30 kW. Но цялата процедура е безумна. Даже, когато си извършите за лични потребности там е по-зле. КЕВР всяка година дефинира цена, на която се изкупува силата. Тя е 96 лв. за MW, а вие купувате от енергийното сдружение за 120-130 лв. за MW. Това е България. По принцип е преференциално, тъй като горе долу за към 6-7 години ще си възвърнете инвестицията. Средната дълготрайност на живот на панелите е 30 години. Останалите 24-25 години ще имате безвъзмездна сила. Но цялата система е извънредно бюрократична.

Бихте ли дали образци какво се случва в други прилежащи страни, Гърция, Румъния?

За Гърция и Румъния не мога да кажа. В Румъния лятото гръмна скандал, всеки, който има външна тоалетна беше решил да си поставя панели, тъй като там до 5 kW щели да ги субсидират на 100%. Ако ви дадат 100% дотация вас не ви интересува на каква цена ще ви поставят фотоволтаиците. Цените на фотоволтаичните панели ще скочат двойно. 100% или 50% дотация няма смисъл. Единственият метод е тя да се изкупува на преференциална цена, а не на референтна даже когато е за лични потребности. В момента се ограбват хората. Енергийните сдружения също не са отговорни, тъй като по този начин разпорежда КЕВР.

Сега нали има преференциална цена?

Да, има, само че когато има преференциална цена, вие не можете да ползвате електрическата сила за лични потребности. Трябва единствено да я продавате. Но когато я вземете за лични потребности да потребявате това, което произвеждате и остатъкът ще връщате в мрежата. Към момента този остатък се изкупува за 96 лв. за MWh. Това е въвеждането на понятието prosumer-consumer. Това, което ви дават за присъединение в мрежата е по-малко от цената, на която ви продават електрическата сила. А търговецът я продава на прилежащия парцел за 120 лв. и получава едни хубави пари. Цялата дандания е да усвоим едни пари някъде. Всеки път като се раздават едни пари, които не са изкарани със личен труд се получава тъкмо по този начин. Опасявам се, че ще бъдат инсталирани всякакви китайски панели. Сега има доста хубави китайски панели и доста неприятни китайски панели. Притеснявам се, че могат да дойдат доста панели втора ръка от Германия, тъй като доста фотоволтаични паркове излизат. Вие не може да познаете този панел дали е нов или втора ръка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР