Разговаряме с двама от директорите на Fibank - Илона Станева

...
Разговаряме с двама от директорите на Fibank - Илона Станева
Коментари Харесай

Fibank пуска мобилни разплащания в партньорство с Garmin

Разговаряме с двама от шефовете на Fibank - Илона Станева - шеф " Маркетинг и реклама " и Теодор Петров - шеф " Картови разплащания ". Теодор Петров е с дълготраен стаж в Първа капиталова банка, като работи в институцията към този момент от 16 години, а Илона Станева е част от екипа на банката от 01 февруари 2012 година Двамата са част от екипа на банката, който вкарва огромна част от новаторските артикули и услуги, които улесняват ежедневния живот и банкирането на клиентите на банката

Господин Петров, по какъв начин се стигна до партньорството с Garmin за разплащанията? И какво способства то за банката и клиентите й?

През 2018 година стартирахме серия изследвания на опцията за въвеждане на нови цифрови способи на разплащания. Тествани бяха няколко концепции, започвайки от Apple pay и Apple Pay Watch, както и алтернативата за Android OS ползвателите - Garmin Pay Watch и Fitbit Pay Watch. Анализирахме пазара и капацитета му, от позиция на сегментация, капацитет, усещане. Проведохме голям брой срещи с сътрудници в страната и чужбина. Получихме настоящи данни от непознати пазари - главно страни от Европейския съюз и на база систематизираните данни взехме решение да стартираме с иновация консуматори с OS Android.

През 2016 година им предложихме заплащания, основани на NFC технологията, а сегашната иновация е развой на естествено надграждане на предходното софтуерно решение.

Брандът Garmin се оказа по-познат и по-предпочитан от всеобщата евентуална публика в страната. Споделяме сходни задача и полезности, и по този начин от втората половина на 2019 година Android - потребителите, клиенти на банката и фенове на Garmin, ще могат да се възползват от нововъведението, позволяваща им да цифровизират своята карта освен в телефона, само че и в часовника си.

Работим интензивно, с цел да предложим най-хубавите софтуерни решения и на почитателите на Apple pay и Apple Pay Watch. Предстои да ги зарадваме с вести, които чакат от дълго време. Или както се споделя: " най-хубавото следва ". Дотогава и потребителите с Apple могат да употребяват Garmin Connect Mobile App и Garmin Pay, които поддържат и iOS платформи, като мобилните устройства би трябвало да са с версия на iOS 9.3 или по-висока.

Ръстът на технологиите и цифровите решения, които навлизат в ежедневните ни действия, ни трансформират, ставаме все по-взискателни към банката си, дома си, учебното заведение на децата ни, даже и към доставчика на пица. Това е предизвикването, пред което се изправят всички компании, по тази причина всяка иновация е инвестиция в бъдещото развиване на компанията и отговорност към нейните клиенти.

Госпожо Станева, неотдавна излязоха данни, че картовите разплащания към този момент са по-голям брой от броя на тегленето пари кеш. Ако приемем, че потребителите към този момент са привикнали да заплащат картово, по какъв начин ще ги убедите да заплащат мобилно?

Всъщност клиентите ни убедиха, че би трябвало да предложим ново решение, с което да отговорим на техните условия за надграждане на мобилните разплащания. Като потребителски насочена банка за нас желанието на " Негово Величество клиента " е закон.

През 2016 година Fibank - първа измежду банките на пазара в България, предложи новаторско решение за мобилно разплащане на клиентите си, въвеждайки услугата " цифрова карта " в смарт телефон. Тогава казахме: " Няма портфейл - няма проблем ". Няколко години по-късно още веднъж проверихме трендовете, като организирахме няколко качествени и количествени изследвания през 2018 година и началото на 2019 година Резултатите изрично демонстрираха, че потребителите на картовите разплащания във възрастовия диапазон от 18 до 55 година са подготвени за нещо ново - 78% от потребителите заявиха, че предлагането за цифрова карта Garmin Pay Watch е несъмнено привлекателно, а над 89% оцениха предлагането като извънредно комфортно. Висока оценка получиха съществени параметри: удобството, което дава услугата, бързината на разплащане, опцията да си мобилен.

Да, потребителите стават все по-взискателни, заради динамичния си метод на живот, а смарт часовниците към този момент са носители на голяма информация за тях, заради което от ден на ден изместват нуждата от смарт телефон. Например тичайки в парка или намирайки се във фитнеса, телефонът по-скоро пречи, а смарт часовникът на ръката Ви освен замерва съществени индикатори на организма, а и Ви разрешава да слушате обичаната си музика, която преди този момент сте изтеглили и подредили в плейлиста, както и да плащате сметките си.
 Снимка 424761
Какви са преимуществата на мобилните разплащания в съпоставяне със общоприетите картови такива?

Първите три съществени преимущества, оценени най-високо от потребителите, са: опцията да си мобилен, облекчение при разплащането, удобството и мултифункционалността - всичко или съвсем всичко в едно устройство. Оказа се, че предлагането на новаторски решения е значимо за повече от 35% от клиентите на банкови артикули и услуги, а при респондентите във възрастовия диапазон 14-18 година процентът " значимост " е двойно по-голям.

Поради тази причина при започване на годината надградихме предлаганите от нас дебитни карти за младежи и с опцията да цифровизират картата в смарт телефона си с три клика, а след няколко месеца младежите умерено могат да стартират новата образователна година и дигитализирайки картата си в смарт часовника си Garmin. Родителите към този момент могат да са изцяло спокойни - даже детето да не помни портфейла си, то ще има метод да се разплати за покупките си - посредством телефон или смарт часовник - въпрос на персонален избор. А, и да не забравяме и промоционалните интензивности и варианти, които ще съпътстват тъкмо този метод на разплащания.

Какво е равнището на сигурността при мобилните разплащания по отношение на това при картовите? Може ли да се каже, че единият артикул е по-защитен от другия?

Само 28% от потребителите изричат терзание по отношение на сигурността на цифровите разплащанията през смарт часовник сега. Преди 3 години процентът " съмнение " към цифровите разплащания беше по-висок, само че както виждате таргет аудиторията от ден на ден се доверява на технологиите, на база информацията, която получават, опита от потреблението им и не на последно място - на база новаторските решения, гарантиращи им спомагателна сигурност: динамични пароли, биометрични данни за отключване и заключване на устройствата, както и за потвърждения на разплащанията.

Какъв вид консуматори ще се опитате да привлечете посредством партньорството с Garmin ?

Проучихме съществено и лайфстайла на главната целева група. Над 44% от Android потребителите на картови разплащания интензивно пазарят онлайн, главно облекла (66%), почивки и самолетни билети. Над 63% са пътували в чужбина през последните 12 месеца. Както виждате, това са дейни във всяко отношение и дейности консуматори, като измежду главните им седмични действия преди всичко са срещите с другари, пътувания за занимания, спорт (67% са заявили, че спортуват повече от 2 пъти седмично); обичат да вървят на кино и спортни събития.

Бихме ги обобщили като любопитни, дейни, в крайник с времето и следящи последните фешън трендове. От друга страна, потребителите на Garmin са интензивно спортуващи, обръщащи внимание на външния тип и здравето си, главно работещи в IT бранша консуматори, следящи с интерес последните трендове в технологиите, проучващи и тестващи нови приложения, онлайн услуги и новаторски устройства. Ненапразно се майтапим с сътрудниците ни от Garmin, че имаме доста сходно позициониране в съзнанието на аудиторията - и двата марката поддържат спорта, като част от обществената си задача и визия, а и на територията на страната имаме 100% съвпадения и в посланиците на марките - звездите ни в сноуборда Радо Янков и Теодора Пейчинова ще бъдат по едно и също време лица и на двата марката.

Доколко съгласно Вас цифровите разплащания под всякаква форма ще изместят кешовите? Какви са наблюденията Ви върху българския пазар?

Натовареното всекидневие, интензивният метод на живот, неналичието на време - това са главните движещи фактори на актуалното общество, които диктуват посоките на нововъведенията. Дигиталните заплащания занапред ще завладяват пазара, поради удобството, проследяемостта и сигурността. Има страни от Европейския съюз, където младежите не познават и не боравят с физически пари, а употребяват финансови приложения, с цел да заплащат и споделят сметки.

Икономическата обстановката на Балканите и в страната ни е малко по-различна, само че несъмнено се движим в тази посока. На церемонията " Продукт на годината 2019 ", където дебитните ни карти за младежи завоюваха безапелационно на база внедрената иновация: дигитализиране на карта в смарт телефон и мобилно банкиране, до момента в който получавахме премията.

Браво, а какво следва - след година да чакаме ли микрочип карта, имплементирана в ръката на детето?

Сигурно ще мине време до момента в който стигнем до такава степен, а до тогава не забравяйте " Няма портфейл. Няма телефон. Няма проблем " - използвайте смарт часовника си и парите Ви ще са на всички места с Вас.

*Цитираните данни са от изследвания, извършени от KANTAR TNS измежду представителна извадка консуматори, градско население, възраст 18+, целева група: консуматори на телефони с Android OS.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР