Разговаряме с д-р Сергей Иванов - молекулярен биолог и експерт по

...
Разговаряме с д-р Сергей Иванов - молекулярен биолог и експерт по
Коментари Харесай

ЕС не ни налага избиване на животни в области без чума по свинете: хората да съдят властите в България

Разговаряме с д-р Сергей Иванов - молекулярен биолог и специалист по сигурност на храните с магистърска степен и по вирусология за епидемията от африканска чума по свинете и реакцията на българските управляващи. В собствен разбор доктор Иванов заключи, че Българската организация по сигурност на храните безусловно е " проспала " навлизането на заболяването в България.
 Агенцията по храните проспа навлизането на чумата по свинете в България  В България няма действителен надзор на храните
Д-р Иванов, какви са европейските условия за справяне с африканската чума по свинете? Съответстват ли на ограниченията, предприемани у нас, където стартира поголовно изтребване на животни?

В Европейски Съюз битката с африканската чума по свинете се регламентира с два документа. Основният от тях е Директива 60 от 2002 година, в която са категорично изброени ограниченията, които се подхващат за очистване на заболяването. Сред тях се включва умъртвяване на животните в засегнатите стопанства, само че не се включват редица други ограничения, които сега се ползват в България . Примерно: умъртвяване на животните в радиус от няколко километра от инфекциозните огнища и това, което няма безусловно никакви учредения да се ползва е умъртвяването на животните в радиус от 20 км от индустриалните ферми. Това го няма нито в европейските документи, нито в рекомендациите на Здравната организация на ветеринарите. Не знам от кое място българските управляващи измислиха това нещо.

Незаконни ли са тези ограничения?

В България има доста наредби, които мъчно може да се проследят. Някъде в българските наредби може и да го има, само че го няма на никое място в това, върху което са учредени българските наредби - т.е. европейското и международното законодателство.

Не наподобяват ли под паника сегашните дейности на Министерството на земеделието?

Да, имам същото чувство.

Ясно е кой е виновен за опазването на здравето на животните - това е Агенцията по храните. Те тотално закъсняха и сега не им хрумва нищо друго, с изключение на да избиват животните и да се конфронтират с хората.

Между другото, още нещо, което го няма в европейското законодателство е разделянето на ограниченията за битка с чумата по вид благосъстоятелност. Тоест: дребни стопани, индустриални ферми и така нататък. Това го няма! Мерките са идентични за всички! Как измислиха, че едните са по-важни от другите не знам.

Как хората могат да се защитят? Те явно са по-слабата страна, сложени до силата на държавната машина.

Определено да. Имам възприятието, че виновниците за развиването на епидемията сега се пробват да се прикрият, създавайки разделяне сред притежателите на животни и сред всеобщите дребни стопани и страната. Опитват да се прикрият, като основават напрежение.

Според мен това, което би трябвало да се направи, е хората да заведат самостоятелни или групови искове против тези ограничения, изключително против ограниченията за ликвидиране на животни в области, в които няма болест.

Това нелегално ли е?

Не виждам съображение да се избиват животни там, няма го и в законодателството. Щом го няма като мярка, би трябвало да е нелегално.

А кои са виновниците, за които говорите?

Очевидно Агенцията по храните и цялото ѝ управление.

Дамян Илиев?

Точно по този начин. Дамян Илиев.

Защо те " проспаха " - както вие пишете в разбора си - това, което трябваше да създадат в случай, че в Румъния казусът беше толкоз изострен и продължава толкоз дълго време?

Не мога да давам отговор за техните претекстове, само че самата организация беше наясно още при започване на предходната година, че в България има зараза по дивите животни, което автоматизирано значи, че с повишението на температурите, през лятото ще настъпи тотална зараза, че от дивите животни заболяването ще се трансферира на домашните прасета. Навсякъде моделът е подобен, проучвано е неведнъж и беше ясно, че ще стане. Агенцията по храните е имала цялата налична информация, въз основа на която може да се вземе решение. Защо по-късно всичките им ограничения са главно на хартия те би трябвало да отговорят.

Вие по какъв начин си го обяснявате?

Нямам визия. Това е несръчност и сега се пробват да покрият некадърността си, създавайки напрежение и разделяне.

Трябва ли да има оставки в БАБХ и в Министерството на земеделието и храните?

Въпросът за Министерството на земеделието е политически, само че Агенцията по храните е изпълнителен орган и там несъмнено би трябвало да има оставки. 

Защо никой от властимащите не ги желае?

Не мога да отговоря. В Агенцията по сигурност на храните до момента е имало доста кавги. Там всеки месец има - или обвързван с корупция, или обвързван с пропуск. Те са главно и съвсем единствено ветеринари, а се провалят в региона, в която би трябвало да са експерти.

Изумително. Как е допустимо?

Явно е допустимо.

Тук става въпрос за още нещо - за доверието. Здравеопазването при животните значително се крепи на доверието, че ветеринарят ще ти помогне. А в този момент хората се крият от тях. Как в бъдеще ще откликнат и още веднъж ще им повярват? Ветеринарите от БАБХ ги заплашват, а осъзнават ли, че нещата не свършват този месец?!

Като обясняваш на огромните притежатели, че ги пазиш - тъй като те по този начин вършат, изясняват: " Ние ви пазим... Само ни подкрепете! " - създаваш и разделяне. Защо не им обясниха нито един път, че, първо, би трябвало да забранят на своите чиновници да отглеждат свине? Много от хората, които работят в огромните ферми, имат домашни свине - ето един главен път за прекачване на заболяването! След това: другите съществени пътища за прекачване на болестта са посредством диви животни, само че и посредством гризачи, каквито има в обилие в огромните скотски ферми, посредством инсекти, т.е. би трябвало да се пръска с инсектициди. Това да чухте някой да го изяснява?

Не.

Освен това би трябвало да забранят на своите чиновници, на тези от тях, които са ловци, гъбари, билкари, да вървят в гората. Ето това са действителни ограничения, които могат да подхващат. Ако съм притежател на плантация, бих се погрижил да съблюдавам всичко това, тъй като то визира моята благосъстоятелност.

Редно ли е за нерегистрирани животни да се дават за нерегистрирани животни?

Не знам, само че в България всеобщо хората не се записват, основно заради повода, че не виждат за какво. Това е по-скоро юридически въпрос. Без значение дали е записано, или не, прасето е еднообразно податливо на заболяването.

Мислите ли, че ще бъдат ли реализирани съответни компенсации за стопаните с избити животни? В момента земеделската министърка е в Брюксел, с цел да договаря по тази тематика.

Брюксел сигурно ще даде някакви пари. Това е ясно. Брюксел е заинтригуван да ограничи заболяването, тъй като го е боязън, че болестта може да се трансферира на Запад. А другояче на Брюксел не му пука дали в България ще се съсипе свиневъдството.

Как да се преборим с чумата?

В битката с африканската чума генерално има две тактики. Едната беше приложена в Белгия и Чехия - тотално заличаване на свинете в някакъв радиус към огнищата, за стерилизация. Но би трябвало да се каже, че там случаите бяха единични. Едно е да избиеш в една българска област животните, друго е да ги избиеш в 2/3 от България нали?

Да.

Втората тактика, позитивният образец, е от балтийските републики, където предходната година имаше всеобщи епидемии и те ги стопираха не с изтребване на животни, а с ограничения за хигиена и с надзор, с обосновани ограничения. Това са страни сходни на нас, които съумяха да се преборят без тотално заличаване.

Още нещо - в България би трябвало да свикнем, че тази болест няма да изчезне от единствено себе си. Поне в Северна България тя всеобщо е засегнала дивите прасета, а към този момент се трансферира и в Южна България. Проблемът няма да свърши тази година. Ние ще би трябвало да живеем с тази болест, а с цел да живеем с тази болест, би трябвало да прилагаме подобаващи ограничения за био сигурност.

Какви са те?

Те са доста, описал съм част от тях в публикацията . Но са нужни, другояче, без тях какво си показват? След пет или 10 години в България да има свиневъдство единствено в 10-20 огромни ферми и на никое място другаде да не се отглежда нищо?

Колко време може да продължи епидемията?

Не е доста ясно. В момента европейските страни, които са били наранени, не са решили казуса изцяло. Тази болест е сложна за премахване, тъй като циркулира в природата, по дивите прасета, за разлика от други заболявания.

Примерно в Литва се бяха похвалили, че са достигнали такова ниво на надзор и хигиена, че последната година са избили единствено 116 прасета. И в България хората би трябвало да си основат привички - който има прасе, да държи на входа си кофичка с дезинфектант и на влизане да измива с четка обувките си, най-добре да се преобува. Ако е влизал в селскостопански двор с кочина, да прави същото и там. Каза го комисарят - " Като вървя при животните, вземам душ преди този момент " и поставям други, чисти облекла. 

Нищо ново не е това. Нашите стопани, които отглеждат свине, би трябвало да се научат на хигиена - това е решението. И, както демонстрира практиката в другите страни, това решение работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР