Разговаряме с Aнтъни Бapyнac, вицeпpeзидeнт нa Моtоrоlа и гeнepaлeн мeниджъp

...
Разговаряме с Aнтъни Бapyнac, вицeпpeзидeнт нa Моtоrоlа и гeнepaлeн мeниджъp
Коментари Харесай

Само технологичните компании, които изграждат екосистема, ще имат шанса да оцелеят

Разговаряме с Aнтъни Бapyнac, вицeпpeзидeнт нa Моtоrоlа и гeнepaлeн мeниджъp зa Eвpoпa след софтуерната конференция IFA 2019 в Берлин за бъдещето на компанията и пазара в международен мащаб.

- Г-н Барунас, за първи път от придобиването от Lenovo преди години Motorola регистрира облага. През какви промени мина подразделението, с цел да стигнете дотук и по какъв начин смятате да задържите позитивната наклонност?

- Отне ни доста старания - това не е нещо, което става за една нощ. Имахме доста ясна тактика и бяхме същински съсредоточени върху осъществяването ѝ. Ключът е, че намалихме голям брой ненужни разноски, несвързани с главната активност. И доказахме, че е допустимо.

През това тримесечие също сме на облага - $50 милиона, тъй че триумфът продължава. Компанията е изчистена от доста неща, които останаха в предишното ѝ, разноските са постоянни и единственото нещо, което ни остава да създадем в този момент, е да растем. Ако растем, облагата ще е устойчива и по тази причина задачата ни е да растем.

- Има ли съответен артикул и/или пазар, който оказа помощ най-вече на Motorola?

- За мен, компанията им два съществени стълба: единият е Северна Америка, тъй като там растем доста бързо, а това е доста сложен пазар. Вторият е, че оставаме доста мощни в Латинска Америка. В Европа успяхме пет години по-късно да излезем на нулата - към момента не сме на облага, само че не сме и на загуба. Тук сме съсредоточени на четири пазара, които в действителност движат облагата: Англия, Полша, пазарите в Централна Европа и Испания. Не вършим всичко на всички места, а вместо това се концентрираме и градим лека-полека.

- Какво можем да чакаме от Motorola през идващите 12 месеца?

- Да спечелим. Ние играем, с цел да спечелим, а не просто с цел да играем. Искаме, както споделих пред 24 месеца, да навлезем в междинния сегмент и да станем мощен състезател. Сега към този момент сме в позиция за офанзива и можем да сме същински конкурентни на този пазар в Европа.

Ще забележим още нови артикули - не доста като брой, само че точните, които да отговорят на потребностите на клиента, като серията Motorola One, с която желаеме да притеглим повече младежи, повече дами.
 Motorola разшири сполучливата One серия с модел с 4 камери
Motorola разшири сполучливата One серия с модел с 4 камери

Компанията показа и наличен модел с двойна камера

- Можем ли да кажем нещо за Motorola RAZR?

- Какво е това? Знаете нещо, което аз не знам? (смее се)

- Как Motorola се оправя с комерсиалната война сред Съединените американски щати и Китай и с цялата неустановеност, която тя поражда?

- Първо, Motorola, дружно с Lenovo, е една от най-големите компании в света. Следим доста деликатно обстановката. В момента не виждаме никакви резултати - към този момент, тъй като сме добре показани на всички места по света, в Съединени американски щати сме доста мощни.

В този свят и тази стопанска система всичко може да се промени след два месеца, тъй че не мога да ви кажа какво ще стане, само че сега сме готови и продължаваме да работим.

- Но международният пазар на смарт телефони се забавя и една от аргументите по тази причина е несигурността измежду потребителите, изключително в Китай.

- Забавянето е обвързвано напълно с потребителските привички. Те купуват телефон, държат го към този момент по 2 години, тъй като технологиите не се трансформират толкоз доста. Да, по-новият телефон въпреки всичко е по-добър, само че няма толкоз доста нововъведения, които да оправдаят промяната му след 12 месеца, както преди.

Вярването ми е, че пазарът ще тръгне още веднъж нагоре с 5G. Това ще е точката, в която ще се промени държанието на потребителите. Това е нова технология и потребителите ще имат мощното предпочитание и потребността. Затова чакам през идващите 12 месеца търсенето да се насочи към 5G телефони и това да сътвори търсене още веднъж в Съединени американски щати, Европа и огромните пазари.

Второто нещо, което чакам да се случи, са сгъваемите телефони. Това е нова технология за потребителите и на тях ще им бъде забавно и ще желаят да го опитат. Така че считам, че пазарът още веднъж ще тръгне нагоре, с помощта на тези две нови технологии и чакам развиване на технологията през 2020 година
 Lenovo напредва с създаването на преносим компютър със сгъваем екран
Lenovo напредва с създаването на преносим компютър със сгъваем екран

Все още не е ясно по кое време ще излезе той

- Бяхте първите, които пуснаха 5G телефон, по кое време да чакаме сгъваем подобен, както и същински флагман, който да помогне на имиджа на марката?

- Както споделих, едно от нещата, които ни оказа помощ да излезем на облагата, бе концертирането върху задачите ни. Казахме си, че би трябвало да се концентрираме върху междинния сегмент и го вършим към този момент две години. Сега задачата е да сме конкурентни в този сегмент. Това не значи, че няма да влезем във високия сегмент - очаквайте ни, само че не мога да ви кажа по кое време. Motorola има опцията и технологиите да бъде там. През идната година обаче задачата е да завладеем междинния потребителски сегмент.

- Смятате ли, че в дълготраен проект компания, която създава и продава единствено смарт телефони - без услуги - ще оцелее и ще бъде на облага?

- Много прекрасен въпрос. Първо, не, няма метод компания, която създава единствено телефони, да оцелее. И ще би трябвало да сложи реклами в телефоните. Хубавото е, че ние сме част от Lenovo и компанията се занимава с голям брой разнообразни неща и взаимодействаме с потребителя от разнообразни ъгли. Услугите са едно нещо, което ще започнете да виждате повече и повече. Затова моето мнение е да, ще би трябвало да стартираме да предлагаме повече услуги. Но компания, която продава единствено телефони, няма да оцелее.

Хубаво е, че Lenovo включи Motorola в своята екосистема. Така, когато даден консуматор купи телефон Motorola, той може да включи своя преносим компютър Lenovo или умните устройва и да откри данните си. Смятам, че компания, която построява екосистема от голям брой екрани (различни по вид устройва - преносими компютри, смарт телефони, асистенти и други - бел. ред.) ще има шанса да бъде мощна. И Lenovo е една от тези компании.
 3 софтуерни талази, които ни чакат през идващите 12 месеца
3 софтуерни талази, които ни чакат през идващите 12 месеца

Как ще се трансформират смарт телефоните през тази година?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР