Разгорещяват се страстите около новата етична комисия в ГЕРБ. Въпросителните

...
Разгорещяват се страстите около новата етична комисия в ГЕРБ. Въпросителните
Коментари Харесай

Етичната комисия на ГЕРБ – чистота на морала или чистка по болшевишки?

Разгорещяват се пристрастеностите към новата етична комисия в ГЕРБ. Въпросителните са към пълномощията на комисията и нейните членове. Вече се прокрадват подозрения, че тази комисия може да се трансформира в средство за гонене на „ врага с партиен билет “.
Това разясниха за Фрог нюз депутати от ръководещата партия и редови членове. Не пожелаха да бъдат представени имената им, с цел да не попаднат в „ черния лист “.

Правят се съпоставения с Централната контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия, която била като арбитражен съд в годините на социализма.

Има ли заплаха етичната комисия на ГЕРБ да се трансформира в сходство на тогавашните тричленки, които са решавали човешки ориси, изпращали са в затвор поради доноси, разбивали са кариери? Да, има, - считат дръзналите да беседват с нас. Намеренията може да са положителни, само че реализацията може да се опорочи. Най-вече, тъй като не са ясни критериите по които ще работи този нов орган.

На конгреса на партията през предишния уикенд водачът Бойко Борисов сложи задачата всеки кандидат-кмет на партията да мине през инспекция. Ще се преценя какво е мнението на обществото за него, а тези, за които има сигнали за спор на ползи или други нарушавания, ще бъдат тествани от новия орган – етична комисия. Звучи добре, само че не е ясно кои са тези, които ще правят инспекциите и ще дават мнение. Ами в случай че са част от кръгове със съмнителни полезности и цели – тях кой ще ревизира?

Борисов пласира концепцията, само че нито формулира критерии, нито уточни кой ще дефинира такива критерии.

След него Томислав Дончев доразви тезата за потребността от такава комисия и разгласи, че към този момент се получавали сигнали за кметове. По една телевизия даже се появи Яне Янев, създателят на РЗС и някогашен консултант на Борисов, който нападна кмета на Сандански за спор на ползи. Какви са другите сигнали не знаем, само че е ясно, че са единствено до равнище кметове. Защото минстрите, бартийните босове и шефове на институции са са чисти като Венера, излязла от вълните? Да, бе... Очевидно избирателността мъчно се преодолява.

Засега концепцията за етичната комисия е на равнище пропагада. Кога ще се мине към реализация не ни споделят. Знамето на морала обаче е развято. Ние, споделят ни, сме за нравствността, благочестието, честността и истината. Който не е, комисията ще го сапунисва.

Само че партийният господ – освен на ГЕРБ, - е властта. Стремежът към нея дефинира и оправдава всички средства.

Историята помни сходни комисии - по какъв начин са зародили и в какво са се трансформирали след това.

ЧК

Става дума за болшевишката Чрезвычайная комиссия по борьбе с контрреволюцией, саботажем и спекуляцией (Извънредна комисия по битка с контрареволюцията, саботажа и спекулацията). Идеята е на Ленин, а смисъла – да дава отговор за държавната сигурност след 1917 година. Чрез тази комисия управлението на болшевишката партия се саморазправя с врага с партиен билет.

Пред ЧК са сложени 3 съществени задания:
1. Да проверява и да ликвидира всички опити или дейности, свързани с контрареволюция или бойкот в цяла Русия без значение от кое място идват.
2. Да предава на революционния арбитражен съд всички саботьори и контрареволюционери.
3. Да прави авансово следствие, належащо за приемане на превантивни ограничения.

В Съединени американски щати измислиха Маккартизма


.


" Ловът на вещици " блъснал и Холивуд...

Маккартизмът е политическо течение от края на 40-те и през 50-те години на ХХ век. Инициатор е републиканският сенатор Джоузеф Маккарти. Включва процедура на обвинение в подривна активност и скрит план, в някои случаи без действителни или задоволителни доказателства. Нерядко обвиняванията се крепят на непозволени средства следствие, от време на време с присъединяване на Федералното бюро за следствие (ФБР). По време на маккартизма хиляди американци са упрекнати, че са комунисти или комунистически симпатизанти, което ги трансформира в обект на нападателни следствия и разпити от страна на държавни или партийни комисии. Днес Маккартизма е разгласен за едно от най-срамните неща в историята на страната.

Българският принос

След успеха на Социалистическата гражданска война на 9 септември 1944 година комунистическата празненство взема решение да се бори с „ недъзите на някои свои членове “, които се „ отклоняват от правия курс “. Създава се Централна контролно-ревизионна комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Постепенно комисията получава съвсем неограничени пълномощия и се превръщапо създание във вътрешно-партийна прокуртурата. Комисията освен упреква в грехове, само че репресира членове на партията, които са нарушили „ етичните и партийни правила “. След години някои от тях са оправдани от същата комисия. ЦКРК е възлагала следствия, осъществявани от структури на Държавна сигурност.

Етичната комисия на ГЕРБ може и да не копира въпросните модели, само че има действителна заплаха да залитне по тях. Защото няма гаранция, че нейните членове, ще се опазят от въздействието на мощни фигури и кръгове в партията и властта. Борисов постоянно взема решение дадени проблеми еднолично, надали това ще се промени отсега нататък.

Комисията може да е потребна, само че може да стане и инструмент за принуда, чистка или „ изпиране “ на избрани хора. Въпрос на… не знаем на какво. Критерии няма. Нито гаранции за безпристрастност.

Д-р Димитър Попкутуев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР