Разгорещеният спор между природозащитниците и земеделското министерство за адекватността на

...
Разгорещеният спор между природозащитниците и земеделското министерство за адекватността на
Коментари Харесай

Спорът за оценката на горските заменки отива в Брюксел

Разгорещеният спор сред природозащитниците и земеделското министерство за адекватността на оценката за държавните вреди от осъществените горски заменки в интервала 2007-2009 година отива в Брюксел. Това оповестиха от самодейността " Зелени закони " и Коалиция " За да остане природа в България " след среща във вторник с агроминистъра Десислава Танева, на която двете страни още веднъж не са постигнали единодушие.

Според оценки на държавната компания " Агролесинженеринг " земеделското министерство е ощетено с 83 млн. лева от сменени държавни с частни гори на цени под пазарните. В края на предходната година Танева сподели, че ще се поканят 103 бенефициенти на тази непозволена държавна помощ да върнат парите с начислените им лихви досега на възобновяване на всяка съответна сума. Според екозащитниците обаче компаниите на известни и близки до властта предприемачи са ощетили бюджета д 1.5 милиарда лева и земеделското министерство би трябвало да спре сегашната процедура за възобновяване на противозаконната помощ и да се извърши нова оценка на заменките.

Танева и представителите на " Агролесинжерениг " настояват, че за осъществяването на оценките на всяка от покупко-продажбите са употребявани данни от Агенцията по вписванията и по този начин е спазен законът, а и от Брюксел били одобрили осъществения налази.

Екозащитниците пък считат, че би трябвало да се вземат поради правосъдни решение, съгласно които цената на сменените държавни терени е надалеч по-голяма от дадената им от държавната компания.

Танева е отказала да спре процедурата и да назначи нова оценка, каквото е настояването на екозащитниците. Аргументът на ведомството ѝ е, че по този начин има заплаха от наказване за страната ни, защото няма да е изпълнила решението на Брюксел за възобновяване на предоставената държавна помощ. Тя обаче дала обещание да изпрати осъществените от двете организации планове за цената от 1.5 милиарда лева вреда на Европейската комисия. Анализът ще бъде възложен на Генерална дирекция " Конкурентноспособност " на Европейската комисия като нова информация по отношение на осъществяване на решението на Брйксел от септември 2014 година за държавната помощ при заменките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР