Разглеждането на последната законова пречка пред основателя на Уикилийкс Джулиан

...
Разглеждането на последната законова пречка пред основателя на Уикилийкс Джулиан
Коментари Харесай

През февруари гледат обжалването на екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ

Разглеждането на последната законова спънка пред създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж за прекъсване на екстрадицията му от Англия в Съединени американски щати ще се състои във Висшия съд в Лондон през февруари, съобщи Ройтерс, като се базира на покровителите на Асандж.

52-годишният Асандж е търсен от американските управляващи по 18 обвинявания, в това число едно по закона за шпионажа, по отношение на публикуването от " Уикилийкс " на многочислени поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми, които съгласно Вашингтон са заплашили живота на хората.

Англия се съгласи с екстрадицията му, само че Асандж пробва да апелира решението. Негови последователи споделиха, че чуването ще се организира на 20 и 21 февруари във Висшия съд, където двама съдии ще прегледат издадено по-рано решение, което отхвърля правото на Асандж да апелира. 

" Двудневното чуване евентуално ще бъде последният късмет за Джулиан Асандж да спре екстрадицията в Съединени американски щати ", се споделя в изказване на " Уикилийкс ".

" Уикилийкс " набра известност през 2010 година, когато разгласява стотици хиляди секретни класифицирани файлове и дипломатически телеграми, което бе най-големият сходен пробив в сигурността на американската военна история, а американски прокурори споделят, че е преобърнало живота на сътрудниците, чиито имена са посочени в изтеклите материали. 

Застъпниците за Асандж споделят, че той воин, борещ се против статуквото, който се е трансформирал в жертва, защото е посочил нескрито грешките на Съединени американски щати, а преследването му е удар по публицистиката и свободното изложение. 

Той прекара 7 години, укривайки се в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде вкаран в пандиза през 2019 година за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция. Оттогава той е държан в пандиза, до момента в който казусът му за есктрадиция се взема решение. 

Адвокатите му са подали молба и до Европейския съд по правата на индивида, който евентуално би могъл да подреди екстрадицията да бъде спряна.

" Последните четири години и половина се отразиха извънредно тежко на Джулиан и фамилията му, в това число и на двамата ни дребни сина ", споделя брачната половинка му Стела, за която той се дами в пандиза. " Преследването на този почтен публицист и издател би трябвало да спре ", прикани тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР