Разглеждаме варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица

...
Разглеждаме варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица
Коментари Харесай

Петкова: Обединението на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2 би създало повече проблеми, отколкото решения

Разглеждаме разновидността за сливане на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, само че това би основало повече проблеми, в сравнение с решения. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергийната парламентарна комисия.

По думите ѝ ставащото с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. " Истината е, че българската електроенергийна система не е готова и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощ. Българската електроенергийна система няма по какъв начин да се оправи без този вид мощности. Трябва да обединим напъните и да намерим най-хубавото решение за този вид централи у нас, тъй като те са директно свързани с енергийната сигурност на страната, надлежно с националната ни сигурност. Разработваме разнообразни разновидности “, сподели Петкова, представена от " Фокус ".

Според нея би трябвало да се откри краткосрочна мярка, която да даде опция до края на март 2019 година да се направи по този начин, че да бъдат закупени излъчванията за Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2. Петкова разясни, че се преглеждат и разновидности за дълготрайна мярка. „ До края на другата седмица ще имаме към този момент подготвен вид с оферти, който ще бъда подготвена да показва пред Комисията по енергетика “, добави още министърът на енергетиката.

По думите ѝ обединяването на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 би основало повече проблеми, в сравнение с би дало решения.

" Това, което ние сме създали като оценка на подобен един вид, демонстрира следното. Такова едно обединяването би основало повече проблеми, в сравнение с би дало решения. АЕЦ „ Козлодуй “ е подписал спогодба, обвързвана с неговата финансова непоклатимост. Няма по какъв начин една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има подписано съглашение с Евратом, по силата на което има избрани клаузи “, съобщи още Петкова.

Тя посочи, че тук стои въпросът за по този начин наречената централизация и дали това обединяване би повлияло на пазара. „ На трето място става въпрос за кроссубсидиране, което Европейска комисия следи доста прецизно и това е в действителност един доста сериозен проблем. Отделно от това на АЕЦ „ Козлодуй “ са му нужни средства за удължение на живота на шести блок “, уточни още министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР