Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ Козлодуй“ и ТЕЦ

...
Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ Козлодуй“ и ТЕЦ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Разглеждаме вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Разглеждаме и разновидността за сливане на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на чуването си в енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на Движение за права и свободи Рамадан Аталай за Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, написа Пик.

„ Въпросът е доста настоящ. Както се споделя въпрос " в десятката ". Това е една от най-важните тематики, пред които е изправена българската енергетика към сегашния миг. Обсъждаме разнообразни разновидности. Не изключваме нито един вид “, сподели още Петкова.

По думите й ставащото с Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. " Онзи ден имах диалог с полския министър на енергетиката. Той изиска този диалог по отношение на внезапния скок на цените на излъчванията. Те доближиха равнища на 25 евро на звук, нещо което е убийствено за този вид производители на електрическа сила. Това, което полският сътрудник предложи е в действителност всички страни, които са наранени от подобен развой, да имаме общ метод и да обединим напъните си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е готова и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощ. Българската електроенергийна система няма по какъв начин да се оправи без този вид мощности. Трябва да обединим напъните и да намерим най-хубавото решение за този вид централи у нас, тъй като те са директно свързани с енергийната сигурност на страната, надлежно с националната ни сигурност. Разработваме разнообразни разновидности “, сподели Петкова и посочи, че се преглежда и разновидността за сливане на АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2.

„ Знам, че този вид провокира много диспути в обществото и то с съображение, тъй като това е непопулярна мярка. Когато сме в такава обстановка, се разискват всички вероятни разновидности. Важно е да забележим какви са плюсовете и минусите от всеки един от тях “, сподели Петкова. По думите й би трябвало да се откри краткосрочна мярка, която да даде опция до края на март 2019 година да се направи по този начин, че да бъдат закупени излъчванията за Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2.

Тя разясни, че се преглеждат и разновидности за дълготрайна мярка. „ До края на другата седмица ще имаме към този момент подготвен вид с оферти, който ще бъда подготвена да показва пред Комисията по енергетика “, добави още министърът на енергетиката.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР