Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят

...
Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят
Коментари Харесай

Решиха за втората доза след първа на АстраЗенека, а трета - в края на годината

" Разгледахме проблема с хората, които не желаят да си слагат втора доза от препарата (на " АстраЗенека " ), с Националния имунизационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, т.е. когато завърши по къса характерност интервала за слагането на втора доза от аденовирусната ваксина ". Това съобщи в шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

" Официалната рекомендация нa ЕМА и на ИАЛ е да се следва късата характерност на имунизацията нa " АстраЗенека ", акцентира Кирилов. Той добави, че през идващите седмици следва да бъдат оповестени проучвания, които да покажат какъв е резултатът от сходно разбъркване на ваксини.

Производителите на ваксини организират и изпитвания дали ще е нужна и трета доза от имунизацията, за по-голяма отбрана против COVID-19.

" Най-рано в края на годината се чака да бъде належащо слагането на сходна трета доза. Все още следва да се обясни дали тя ще е многовалентна - т.е. да съдържа доста разновидности на COVID-19 или да съдържа единствено най-актуалния все още вариант ", изясни Кирилов.

" Надявам се след трайната наклонност на понижаване на новите случаи и приетите в болница - ни предстоят по-спокойни месеци ", изрази вяра шефът на ИАЛ.

По думите му недоверието на огромна част от българите във връзка с имунизацията е преодоляно с осведомителната акция. " Наблюдава се нараснал интерес към имунизациите, който последователно набъбна от предишния октомври ", съобщи Кирилов. " Безпрецедентен е ползата към тематиката и това ни задължава да подходим отговорно към този развой. Трябва да продължим да убеждаваме хората в изгодите от имунизацията. "

" До края на май от четирите позволени ваксини чакаме към 2 млн. дози, а до края на юни - 2,5 млн. дози. Ваксината на " Пфайзер " ще е с максимален брой дози. РНК имунизациите ще имат максимален дял, в случай че производителите изпълнят уговорките си ", безапелационен е шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР