Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за

...
Разгласяването в публичното пространство на сигналите, с които Комисията за
Коментари Харесай

Бизнесът "издал" разследване на антимонополната комисия за картел на пазара на ток

Разгласяването в общественото пространство на сигналите, с които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е сезирана, попречва ефикасното практикуване на пълномощията ѝ за откриване на секрети съглашения, които лимитират конкуренцията. Това се споделя в мнение на антимонополния регулатор, разпратено до медиите през днешния ден.

То е предшествано от намерено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в което те недоволстват, че Комисия за защита на конкуренцията не е разкрила нарушавания на свободния пазар на ток. В края на предишния месец асоциацията сезира комисията след следващото необяснимо повишаване на цената на тока на борсата, което се отразява отрицателно на техните членове от промишлеността. Бизнес организациите се възмутиха и от това, че вместо да си прави работата, комисията им е изпратила въпросници за попълване, макар че би могла съгласно тях да изиска данните от съответните ведомства по длъжностен път или като направи изследвания и разбори.

Комисия за защита на конкуренцията дава отговор, че настояването да се попълнят въпросници от подалите сигнал е " един от законовите начини за събиране на информация за положението на конкурентната среда ". " Изискването на информация не следва да се интерпретира като прекачване на част от функционалностите на Комисия за защита на конкуренцията върху други лица, а като обвързване за тяхното подпомагане на комисията при осъществяване на пълномощията ѝ ", дава отговор антимонополният регуратор. Тя твърди, че е поискала данни от над 50 субекта, включително производители, търговци, електроенергийната борса, и Електроенергийния систематичен оператор, способени държавни органи и браншови организации.

Комисия за защита на конкуренцията припомня, че е в ход секторен разбор на електроенергийния пазар, а сигналът на работодателските съюзи е причислен към него. " Всички изказвания в получените сигнали се изследват за събиране на задоволително
доказателства за съществуването на конкурентни проблеми в бранша, които да дадат съображение на комисията да се самосезира в границите на своята подготвеност ", се споделя в позицията на регулатора.

В нея се припомня, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощия да проверява операции на борсата, само че е подготвена да сътрудничи с Комисията за енергийно и водно контролиране, в случай че при сходни операции се нарушава конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията напомня, че няма пълномощия по Закона за ограниченията против изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели, а това е работа на други държавни органи и на правосъдната власт. Така регулаторът дава отговор на сигнала на работодателите, в който се твърди за злоупотреби от топлофикационните сдружения, въглищни мощности и търговец на ток от групата към Христо Ковачки на борсата за електрическа енергия.
Целият текст на мнението на КЗК
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР