Разгадана е тайната на способността на златните рибки да оцеляват

...
Разгадана е тайната на способността на златните рибки да оцеляват
Коментари Харесай

Златните рибки правят алкохол, за да оцелеят през зимата

Разгадана е тайната на способността на златните рибки да оцеляват в покрити с ледена завивка езера, която блокира достъпа на О2, оповестява BBC News.

Изследването е оповестено в списание Scientific Reports.

Още от 80-те години на предишния век учените знаят за тази дарба на златните рибки и техните диви родственици, каракудите, да оцеляват. Хората и множеството гръбначни умират в границите на няколко минути без О2, само че тези риби могат да преживеят месеци в замръзналите водни басейни в Северна Европа.

Защо?

Повечето животни имат един единствен набор от протеини, които придвижват въглехидратите до митохондриите, които са източник на сила за клетките. При липса на О2 използваните въглехидрати създават млечна киселина, която златните рибки не могат да отделят и която ги убива в границите на минути. За благополучие, рибите, за разлика от всички останали, имат втори набор протеини, които стартират работа когато няма О2 и трансформират млечната киселина в алкохол, който се извежда през хрилете.

" Вторият набор протеини се задейства единствено при липса на О2 " - изяснява Майкъл Беренбринк (Michael Berenbrink) от Университета в Ливърпул, Англия. " Ледената завивка прекъсва достъпа на въздух за рибите, тъй че, когато езерото се покрие с лед, рибата използва целия О2 и стартира да създава алкохол ".

Сега учените съумяват да схванат по какъв начин рибата го прави. Животните създава ензим, наименуван перуватдекарбоксилаза, аналог на детайла, който е в дрождите на хмела. Това е първият ензим от тази група, който е открит в гръбначни. ДНК анализът демонстрира, че у златните рибки, златния шаран и други способността да създават алкохол се е развила преди към 8 милиона години.

Колкото по-дълго рибите останат в безвъздушната среда на замвъзналото езеро, толкоз е по-високо равнището на алкохола в рибите. " Ако се мери алкохола в кръвта на рибата, ще видите, че доближава над 50 мг на 100 мл, което повече от допустимата граница в Шотландия и Северните европейски страни ", - разяснява Беренбринк.

Рибите се безусловно са се напоили до хрилете с алкохол, само че не етанолът ги убива. Ако зимата е прекомерно дълга, те изчерпват питателните субстанции, които съхраняват в черния си дроб и рибите умират.

Учените пресмятат на смешка, какъв брой време е належащо за производството на алкохолна напитка от рибешки изпражнения. " Ако сте ги сложите в халба за бира и я пандизите, ще ви трябват 200 дни, с цел да се увеличи градусът на напитката до 4%, " - споделя Беренбринк.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР