Раздялата на Великобритания с ЕС отново се оказа в задънена

...
Раздялата на Великобритания с ЕС отново се оказа в задънена
Коментари Харесай

Брекзит пак е в задънена улица след ново поражение за Джонсън

Раздялата на Англия с Европейски Съюз още веднъж се оказа в задънена улица, откакто депутатите в английския парламент отхвърлиха извънредно сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобрение на неговото съглашение с Брюксел за Брекзит, предадоха организациите.  Преди самото гласоподаване Джонсън предизвести Народното събрание, че в случай че го неодобрява по въпроса за графика и наложи отсрочване на Брекзит до януари, той ще се откаже от опитите си да ратифицира съглашението и ще изиска избори под лозунга " Нека да правим Брекзит ". Така той бе подложен от съперниците си в унизителното състояние да желае от Европейски Съюз нова пролонгация след 31 октомври - нещо, което той се бе зарекъл в никакъв случай да не направи.

Депутатите отхвърлиха с 322 гласа против 308 така наречен програмна корекция, която отреждаше единствено 3 дни за разискване и гласоподаване на законопроекта за Брекзит, посредством който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел съглашение. Както се очакваше, преди този момент те утвърдиха по принцип с 329 против 299 гласа на второ четене самото 115-странично съглашение. Вторият избор обаче прави невероятно за Борис Джонсън да извърши обещанието си и да изкара Англия от Европейски Съюз на 31 октомври. След втория избор, нанесъл му тежко проваляне, министър председателят съобщи, че ще " сложи на пауза " самия законопроект. Джонсън сподели, че кабинетът краткотрайно прекратява разглеждането на законопроекта за Брекзит и форсира подготовката за Брекзит без договорка. Преди това обаче ще се съветва с европейските водачи.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск стартира съвещания с ръководителите на 27-те страни от Европейски Съюз по настояването за отсрочване на датата за излизане на Англия за 31 януари 2020 година, заяви в Туитър говорителката на Европейска комисия Мина Андреева. По-късно Туск съобщи, че ще предложи на водачите на страните от Европейски Съюз да одобряват отсрочка на излизането на Англия от съюза, което към този момент беше отлагано два пъти, от първичната дата 29 март - на 12 април и по-късно на 31 октомври. Франция е склонна да даде на Англия " техническа пролонгация " на Брекзит, само че за не повече от няколко дни, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

В събота Борис Джонсън изиска отсрочване на Брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 година Доналд Туск предложи да се отговори позитивно на тази молба, само че Европейски Съюз може да предложи различен период, означават анализатори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР