Разделят България на 6 клъстера от области, мерките се затягат при висока заетост на леглата

...
Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще
Коментари Харесай

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква. Това заяви премиерът Кирил Петков, който представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Зависи ковид вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три –когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

Премиерът изброи и десет ковид мерки, които са свързани с подпомагане на засегнатите бизнеси.

-мярката 60/40

- патронажна грижа „Плюс”

-мярка „Запази ме”

-оперативна програма за храни или материално подпомагане

-програма „Възстановяване” за малки бизнеси

-през ББР подпомагане отново по програма „Възстановяване”

-през ББР подкрепа за туризма

-запазваме 9% за фирмите в туристическия и ресторантьорския бизнес

-допълнителни схеми в сферата на туризма, компенсирани загуби в туризма

-Чисто нова мярка – когато се достигне етап 4, тази мярка е само за напълно затворени микро и средни предприятия. В тази мярка ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни пригоди за 2021 г. в размер до 100 000 лева. Тази мярка ще се прилага само ако съответният бизнес е достигнал етап 4.

Вярвам, че това е правилният подход, добави в заключение Кирил Петков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР