Разделеният Европейски съюз се изправи пред нова напрегната ситуация този

...
Разделеният Европейски съюз се изправи пред нова напрегната ситуация този
Коментари Харесай

Коронавирусът накара европейците да се запитат: "Колко единни искаме да бъдем?"

Разделеният Европейски съюз се изправи пред нова напрегната обстановка този уикенд, когато Италия и Испания помолиха Европа за незабавна помощ, с цел да се опълчват на тестването, обвързвано с ковид, само че Германия сподели отвращение да се ангажира с каквито и да било нови радикални решения.

Разделението Север-Юг, измъчващо Европейски Съюз от години, се прояви с разпространяването на вируса на целия континент, взел повече жертви в Европа, в сравнение с във всеки различен район по света.

" Това е най-тежкият миг за Европейски Съюз от основаването му и блокът би трябвало да е подготвен да отговори на предизвикването ", съобщи в телевизионно послание в събота вечерта испанският министър председател Педро Санчес.

Той предизвести, че неналичието на взаимност за шерване на голямото финансово задължение от рецесията в опазването на здравето и идния стопански спад ще слагат бъдещето на блока под опасност.

" Европа би трябвало да показва единна обществена и икономическа реакция. Трябва да потвърдим, че Европа ни чува и подхваща дейности ", съобщи Санчес.

Европейците демонстрират някои признаци на взаимност: Германия и Швейцария лекуват заболели от Италия и Франция. Германия и Франция изпращат маски и болнични престилки на Италия. Европейски Съюз даде обещание милиарди евро помощи и се отхвърли от най-свещените си (фискални) правила, с цел да помогне на страните да преодолеят свързаната с ковид икономическа рецесия.

Но поради мащаба на драмата, критиците споделят, че това напълно не е задоволително.

Междувременно Китай и Русия се заеха да изпращат помощ на Италия, което накара някои италианци да се запитат какви би трябвало да бъдат политическите им пристрастия. Куба и Албания също изпратиха медицински екипи.

" Европа би трябвало да показва, че е способна да отговори на този исторически апел ", сподели в събота италианският министър председател Джузепе Конте и добави: " Ще се боря до последната капчица пот, до финален мирис, с цел да реализираме мощна, енергична и сплотена европейска реакция. "

В Испания и Италия са повече от половината смъртни случаи от COVID-19 в света, като с всеки ден се прибавят стотици нови жертви.

Санчес предизвести, че южните страни членки на блока не могат да понесат още една поредност от непопулярни ограничения за икономии, приложени по време на рецесията от 2008 година, когато страни като Гърция и Португалия бяха принудени да изискат избавителни проекти и орязаха бюджетите и обществените си системи.

" Не бива да повтаряме грешките от минали рецесии,

другояче има риск идната дългова рецесия да ни застигне незабавно след ковид ", съобщи в неделя през организация АПА австрийският финансов министър Гернот Блюмел и добави: " Трябва да използваме съществуващите принадлежности преди да създадем нови структури, които да имат дълготраен резултат " върху икономическата непоклатимост на Европа.

Този път Испания, Италия, Франция и шест други страни членки на Европейски Съюз желаеха от блока да показа бремето на европейския дълг, с така наречен " коронаоблигации " в помощ на битката с вируса. Идеята обаче се натъкна на опозиция.

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи в неделя, че е значимо да се направи по този начин, че " страните да могат да се оправят по-добре с тази тежка задача и с спомагателните заеми, които би трябвало да вземат ".

Шолц сподели, че европейската съгласуваност е от значително значение, само че отклони въпроса за " коронаоблигациите ". Вместо това той акцентира, че страните разискват активизирането на средства от избавителния фонд на еврозоната, основан в разгара на европейската дългова рецесия преди едно десетилетие - Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС). " Това е доста съответен принос за солидарността в сложна обстановка ", сподели Шолц.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също не изглеждаше въодушевена за " коронаоблигациите ", като ги назова " просто един девиз " в изявление през уикенда за немската организация ДПА. Това провокира паника в Италия.

Германия обаче не е сама в апела си за нерешителност.

Нидерландия, Финландия и Австрия имат същите запаси за отпущането на нова помощ, което ще има дълготрайно отражение върху груповите финанси на Европейски Съюз. Някои желаят да спестят пари, ако рецесията се утежни, и се опасяват от система, при която икономичните страни от Севера ще субсидират до безспир задлъжнелите страни от Юга.

На фона на опасенията за това по какъв начин Европейски Съюз ще преживее тази рецесия Шолц упорства, че това би трябвало да докара до " повече Европа ".

Със затварянето на границите и прибягването до национални ограничения против разпространяването на вируса европейските страни демонстрират неуважение към самата концепция за Европейски Съюз, основан след Втората международна война за отбягване на бъдещи спорове посредством свободна търговия и в последна сметка посредством отворени граници.

Бернар Кушнер, доктор и някогашен френски външен министър, предложи да се внесат ремонти в европейските контракти, с цел да се посрещат изключителни обстановки като тази. " Това би трябвало да промени Европа ", сподели той в неделя по телевизия Бе Еф Ем. След като акцентира неуспеха на солидарността на Европейски Съюз, Кушнер добави: " Ще извлечем урок от в този момент протичащото се. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1298)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР