Разделение в православния свят. Руската църква, която реши да прекъсне

...
Разделение в православния свят. Руската църква, която реши да прекъсне
Коментари Харесай

Руската църква скъсва връзки с Вселенската патриаршия - какво означава това

Разделение в православния свят. Руската черква, която реши да прекъсне връзките си с Вселенската патриаршия, прикани и останалите православни църкви да дадат оценка на дейностите на вселенския патриарх Вартоломей. Реакцията последва, откакто Вселенската патриаршия стартира процедура по даване на автокефалия на украинската черква. Конфликтът може да засегне пътуванията на съветски вярващи до Атон и слага под риск духовното въздействие и парцели на Руската православна черква.

Късането на връзките сред съветската черква и Вселенската патриаршия не е казус - преди 22 години сходен спор имаше към автокефалията на Естонската черква. Конфликтът за украинската черква обаче наподобява, че ще е по-трудно решим. Руската православна черква - най-голямата в света, към този момент не признава шампионата измежду равни на Вселенската патриаршия и координиращите й функционалности. До къде още се простира разривът?
Митрополит Иларион, началник на Отдела за външни връзки на РПЦ: Ние няма да правим взаимни литургии с Вселенската патриаршия, а вярващите няма да могат да се молят в храмовете на Вселенската патриаршия.
Става въпрос за храмове в Турция, Гърция, само че и в други европейски страни. Невъзможни ще са и служенията и пътуванията на съветски вярващи в обичания и на съветските политици и богаташи Атон - канонична територия на Вселенската патриаршия.
Митрополит Иларион, началник на Отдела за външни връзки на РПЦ: Докато не настъпи смяна, до момента в който тези противозаконни и антиканонични решения на Вселенската патриаршия остават в действие, ние няма да можем да поддържаме връзка с тази черква.
Миналата седмица Вселенската патриаршия даде ход на процедура за автокефална черква в Украйна, в случай че трите сега църкви там се обединят. Става въпрос за приетата публично черква към Московската патриаршия, подкрепяната от управляващите Киевска патриаршия и така наречен автокефална черква.

За управляващите в Украйна самостоятелна черква е синоним на национална еднаквост и на намаляване на съветското духовно и културно въздействие изключително след анексията на Крим. В Русия вероятното обособяване на украинската черква се разяснява като срив на позициите на съветското православие в целия свят.

Със своите 12 000 енории и 11 000 храма в Украйна съветската черква може да се лиши и от скъпи парцели, в това число историческата 10-вековна Киево-Печорска Лавра - която в този момент има право да употребява.

Кремъл заплаши да се намеси, в случай че зародят безредици и спор за благосъстоятелност на храмовете. Предупреждение, с което даде да се разбере, че вижда въпроса като политически.
 © Българска телеграфна агенция  Руската черква готви ответна реакция против Вселенската патриаршия Руската черква готви ответна реакция против Вселенската патриаршия
Президентът на Украйна Петро Порошенко даде обещание да бъдат спазвани правата на всички украинци, които останат в лоното на Руската православна черква. Той о...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР