Раздаването на европари за къщи за гости у нас започва

...
Раздаването на европари за къщи за гости у нас започва
Коментари Харесай

Парите за къщите потекли с грешка - в селски райони, но може и в курорти

Раздаването на европари за къщи за посетители у нас стартира през 2007 година, когато министър на земеделието е Нихат Кабил, а средствата идват по Програмата за развиване на селските региони. А четири години преди този момент - през 2003 година, е направена наредбата с изискванията, съгласно които се дефинират селските региони. Министър на земеделието през 2003 година е Мехмед Дикме.

Според наредбата селски са регионите, на чиято територия няма град с население над 30 000 души и гъстотата на популацията е под 150 души на кв. километър. От общо 265 общини в България, 231 са избрани за селски. Именно в тези селища можеше да се строят къщи за посетители.

Правилата за европарите се разписват от страната, в която се ползват. След това се изпращат на Европейската комисия за утвърждение. Ако такова се получи, се разгласяват наредбите към разпоредбите. В българския опит през първите две години на програмата точно

поради пропуск

в наредбите бе

позволено в

курорти да се

строят къщи

за посетители,

финансирани с пари от селската стратегия.

“В началото беше задоволително да е селска община, без да се взема поради, че в нея има и национални курорти. Банско по принцип е селска община, по тази причина първоначално е можело там да се финансират къщи за посетители. След това се прави приложение, в което се включват национални курорти, и пропускът е оправен. Дотогава обаче бенефициенти са се възползвали ”, изясни специалист пред “24 часа ”.

Сключените контракти за къщи за посетители в интервала 2007-2013 година са 1062 и са на обща стойност 299 млн. лева Окончателно завършени и платени са 746 плана на стойност 202 млн. лева

300 контракта са прекъснати по искане на бенефициентите или неподаване на поръчка за заплащане. 15 плана на стойност 4,3 млн. лева са отказани на стадий поръчка за заплащане заради открити несъответствия с нормативните условия.

Кандидатите да развиват селски туризъм можело да аплайват по две ограничения.

Едната е за поощряване на неземеделските действия, основаване на благоприятни условия за претовареност и повишение на приходите в селските региони, както и развиването на интегриран туризъм в селските региони.

Финансовата помощ е в размер до 70% от утвърдените разноски,

само че не повече

от левовата

равноценност

на 200 000 евро

Дейностите, които са били възможни, са създаване, реорганизация или ремонт на здания или пространства. А също и пазаруването на транспортни средства за неземеделски действия, директно свързани с активността, в това число посредством финансов лизинг.

Одобрените претенденти е можело да се снабдят с машини, уреди и съоръжение, в това число и компютърен програмен продукт и профилирана техника. Признават се разноски, свързани с съвещания, възнаграждения за правни услуги, архитекти, инженери. Също и такива за създаване на артикули, създаване и въвеждане на системи за ръководство, за рекламни материали, придобиване на патентни права и лицензи.

По мярката е било позволено даже закупуване на коне за неземеделска активност.

Насърчаване на растежа и основаване на нови работни места в микропредприятия за неземеделски действия в селските региони и развиване на интегриран туризъм са задачите на другата мярка. При нея помощта и допустимите действия са същите като първата.

Според методиката за наказания претендентите подлежат на мониторинг в интервал от 5 години. Ако през този интервал да вземем за пример се откри, че не са спазени параметрите, заложени в утвърждения бизнес проект във връзка с устойчива претовареност - не са били разкрити нови работни места или не е бил непокътнат броят им, се постанова глоба от 10% от цената на контракта.

Ако сходно нарушаване се допусне наново или не бъде оправено към този момент откритото, той би трябвало да върне 100% от парите, които е получил.

Третата мярка с пари за къщи за посетители е била за тактики за локално развиване. Допустими претенденти са били локални инициативни групи, които са юридически лица с нестопанска цел и публично-частни партньорства с общинско присъединяване.

Те би трябвало да имат седалище и адрес на регистрация на територията на селска община. Стратегиите би трябвало да се ползва на територията на селски регион с население до 10 000 души.

Минималният размер за финансирането е 1 млн. евро, а оптималният - 2 млн. евро. Покриват се до 25% от общите разноски. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска след довеждане докрай на всички действия по плана. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР