Раздаване на агитационни материали в изборното помещение, присъствие на представител

Раздаване на агитационни материали в изборното помещение, присъствие на представител ...

Десетки сигнали за нарушения в първите часове на вота.


Раздаване на агитационни материали в изборното помещение, присъствие на представител на общинската администрация, несъответствие на Изборния кодекс с методическите указания – това са само част от констатираните нарушения от страна на наблюдатели на Института за социална интеграция до 10.30 ч. в изборния ден.

Представител на общинска администрация присъства в изборното помещение на СИК в Дома за възрастни хора в кв. Дървеница в София. Това сигнализира наблюдател, който следи изборния процес там. Представителят на общината е бил без отличителни знаци и без яснота каква е функцията му в изборния ден. След подаване на сигнал от страна на представителя на Института, той се е оттеглил.

Редица нарушения са констатирани и в секции в Стара Загора – липса на осветление, предварително маркиран образец на бюлетина и подписан предварително избирател в списъка за гласуване. Това са само част от нарушенията, които са установили наблюдателите там.

В Смолян е възникнал казус, за който е уведомена Централната избирателна комисия и се чака произнасяне. Забелязано е разминаване между текста в Изборния кодекс, касаещ правомощията на застъпниците и текста в Методическите указания.

Институт за социална интеграция продължава да следи изборния процес със своите наблюдатели, базирани във всички областни центрове на страната.

БСП сигнализират за нарушения в страната

За нарушения в първите часове на изборния ден сигнализират представители на "БСП за България" в цялата страна. Още в 09.00 ч., секретарят и зам.-председателят на СИК №83 в Русе са поискали членовете на секцията да подпишат черновата на протокола предварително, като единствено председателят на секцията, който е от квотата на левицата, е отказал, тъй като това е нарушение на Изборния кодекс.

Сигнал от различни партии, че кметският наместник на с. Церовец, общ. Иваново, обл. Русе, насочва жителите на селото да гласуват за ПП ГЕРБ е получен от членове на СИК №18 в селото.

Източник: econ.bg