Разчитайки на високите технологии, израелските служби занемариха агентурната работаЗападните военни

...
Разчитайки на високите технологии, израелските служби занемариха агентурната работаЗападните военни
Коментари Харесай

Защо MOСAД загуби противоборството с Хамас?

Разчитайки на високите технологии, израелските служби занемариха агентурната работа

Западните военни специалисти не престават да проучват аргументите за неуспеха на израелското разузнаване MOSSAD, което пропусна деликатно плануваната офанзива на Хамас на 7 октомври.

Водещият американски боен анализатор Едуард Лютвак в поредност от изявления остро подлага на критика освен MOSSAD, само че и Централно разузнавателно управление на САЩ, под чието пагубно въздействие попаднаха чиновници на израелското разузнаване.

В публикацията си в английския портал UnHerd Лютвак укорява MOSSAD за подценяването на HUMINT (човешко разузнаване - класическа оперативна работа), което беше избутано на назад във времето от израелските майстори на шпионажа на фона на заниманието за SIGINT (сигнално разузнаване - техническо разузнаване). Лютвак счита, че пагубните събития от 7 октомври за Израел не са просто неуспех на израелското разузнаване, а са на първо място разследване от систематичен неуспех в архитектурата на националната сигурност.

По едно време Хамас спря да обстрелва Израел с ракети. Нещо повече, израелски сътрудници в нейните редици предизвестиха MOSSAD за ракетни офанзиви от организацията Ислямски джихад, която се конкурира с Хамас.

„ Това явно съревнование беше ловко употребявано от Хамас, с цел да заблуди израелците да си мислят, че към този момент не изстрелват ракети, тъй като, като решителна сунитска организация, те също желаеха да се причислят към сунитското помиряване с Израел, което към този момент беше приключен факт от Мароко до Бахрейн “ - написа Лютвак.

Повечето ракетни офанзиви на " Ислямски джихад " бяха осуетени от израелската система за противоракетна защита с помощта на " прецизната разследваща информация, предоставена от видимо надеждна разследваща мрежа ".

„ Почти несъмнено е, че самият Хамас е дал „ потребната “ информация, предадена от тези сътрудници. Това на процедура заслепи израелското разузнаване, което има богат опит в откриването на двойни сътрудници, разпространяващи погрешна информация, само че е малко евентуално да заподозре сътрудници, предоставящи доста точна информация. Това беше първият неуспех на Израел: неговите разследващи анализатори не съумяха да схванат, че мълчанието на Хамас не се дължи на безучастие, а на обмисляне, което те не можаха да открият “, - отбелязва Лютвак.

Лютвак се „ поразходи “ също и през израелския общоприет щаб.

„ Имаше обособен неуспех, чисто боен. Дори разузнаването на [MOSSAD] да беше докладвало, че всичко е наред и че Ивицата Газа е на път към мир, военните плановици не би трябвало да са толкоз оптимистични - заради доста характерна израелска причина.

Тъй като израелската войска разчита на резервисти, които би трябвало да бъдат върнати на работа и оборудвани, преди да могат да се бият, за разлика от врага, който може да премине от мир към война за момент, военните плановици би трябвало да бъдат професионални песимисти, без значение от всичко.

Те постоянно би трябвало да имат поради минутите, нужни за повдигането и предаването на сигнала за паника, часовете, през които бойците на място би трябвало да се приготвят за деяние, и цялостните 24 часа, нужни за активизиране на резервистите.

На 7 октомври границата на Израел с линията Газа се оказа всъщност неохраняема. „ Всеки от 23-те високотехнологични наблюдателни поста по периметъра на Газа се обслужваше от един боец. Всички те бяха дами - бойци, подбрани за техните специфични грижи, и всички те бяха убити от първите проникнали бойци [на Хамас]. ”

Лютвак прави явен паралел с упадъка на HUMINT в MOSSAD и Централно разузнавателно управление на САЩ, които той остро подлага на критика седмица след експлоадирането на военния спор в Украйна.

„ За Съединените щати най-важният урок от директно значение е, че тяхната външна и отбранителна политика е трагично деградирала от неналичието на базова информация за непознати страни - не тъй като Централно разузнавателно управление на САЩ не може да открадне военните им проекти, а тъй като не може да получи обикновена ситуационна информация.

Това е неизбежна последица от културния колапс: в старите времена офицерът от Централно разузнавателно управление на САЩ, назначен да служи в непозната страна, чийто език не знае, трескаво се опитваше да научи колкото се може повече от него. Но в този момент доста малко чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ приказват локалния език.

Техните шефове не изискват от тях да го учат и те са прекомерно заети да поддържат връзка между тях, с цел да приказват с локалните поданици - с изключение на с техните англоговорящи локални сътрудници, които главно им споделят това, което те желаят да чуят. "

Италианският вестник Corriere della sera написа, че Хамас е надхитрил Мосад в потреблението на двойни сътрудници, потвърждавайки описа на Лютвак: „ Хамас съумя да трансформира тези хора в най-хубавото си оръжие, убеждавайки израелските сътрудници да преминат на негова страна, с цел да вземат участие „ в добре премислен проект. "

Хамас излъска работата си с двойни сътрудници до искра. Малко след раждането на Хамас е основана контраразузнавателната организация Ал-Маджд, която през 2007 година е трансформирана в Министерство на националната сигурност. Разчиташе се съответно на оперативна работа - „ ловене на предатели и проучване на врага “.

Няколко пъти, когато контраразузнаването на Хамас откри изменник, вместо да го накаже строго, той беше убеждаван да сътрудничи, с цел да „ зашемети “ израелските разследващи служби. „ Това е фина игра, само че има резултат. Двойният сътрудник беше употребен за предаване на точни данни и дезинформация и даже можеше да пожертва нещо или някого, с цел да не разсъни съмнение измежду израелците “.

Ръководството на MOSSAD се пристрасти към високите технологии и подцени оперативната работа. Ръководителят на MOSSAD Тамир Пардо, който се пенсионира през януари 2015 година, се занимаваше с високотехнологично разузнаване даже след пенсионирането си, основавайки компанията XM Cyber.

Неговият правоприемник Йоси Коен, пенсиониран през 2106 година, оглави израелския офис на SoftBank, профилиран във високотехнологични вложения. А през септември 2023 година, единствено две седмици преди офанзивата, Хамас сподели, че „ киберполитиката ще ни отбрани в целия набор [от заплахи] “.

Израелският бизнес вестник Globes също остро подлага на критика ЦАХАЛ за същите изкривявания, в които се упреква MOSSAD. „ Отбраната на Израел е осакатена от зависимостта й от технологиите “, написа вестникът, добавяйки, че разчитането единствено на технологиите не е толкоз интелигентна концепция.

„ През 2016 година беше решено да се построи отбранителна линия, наречена „ антитунелна преграда “ по границата на Израел с Ивицата Газа. Тя беше показана като високотехнологичен план и огромно софтуерно достижение. Идеята за високотехнологичната ограда произлиза от Втората ливанска война, когато Хизбула преодоля високата ограда с помощта настълба “, - споделя Йехошуа Калиски, старши помощник в Института за проучване на националната сигурност (INSS) към университета в Тел Авив.

„ Това беше общоприетият сюжет. Нямаше мисъл, че те [Хамас] ще употребяват самолети тук, с цел да я пресекат, или че ще дойдат с тежка техника и просто ще я пробият. "

След построяването на високотехнологичната ограда, разполагането на личен състав на ЦАХАЛ в граничните селища на Газа беше анулирано, а единиците, ситуирани в региона, бяха понижени, сменени с камери и други електронни средства.

На 7 октомври елементи на Хамас прелетяха оградата с моторни делтапланери и я пробиха с булдозери. Камерите за наблюдаване са извадени от строя от евтини дронове, закупени онлайн.

Другите системи за наблюдаване на границата „ не са работили по незнайни аргументи “, се чуди изданието. „ Виновникът е подправеното възприятие за сигурност, внушено от вярата във високите технологии, които могат да предотвратят всяка форма на навлизане “, отбелязва Globes.

Бившият началник на разследващата организация на ЦАХАЛ, военачалник Ахарон Зееви-Фаркаш, призна в изявление за Globes, че акцентът върху „ огромните вложения в техническите разследващи качества “ е бил изработен основно заради „ компликацията при събирането на информация от човешки източници “.

Това беше още един последователен щрих към груповия портрет на израелските разследващи служби, които изгубиха борбата с разузнаването на Хамас заради илюзорна религия във всемогъществото на високите технологии.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР