Разчитаме на публично-частното пратньорство за повишаване на нивото на киберсигурността.

...
Разчитаме на публично-частното пратньорство за повишаване на нивото на киберсигурността.
Коментари Харесай

Борисов: Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната

Разчитаме на публично-частното пратньорство за повишение на равнището на киберсигурността. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който откри конгрес, отдаден на взаимоотношението сред обществената и частната сигурност. „ Стотици са към този момент опциите по електронен път да се извърши дадена услуга, само че най-големите централи се върнаха на механичните пишещи машини “, означи Борисов. Запитан дали наказателните разпореждания са съответни, министър председателят сподели, че има оферти за промени в Наказателния кодекс, само че съгласно него законите и в този момент не са неприятни, просто би трябвало да се съблюдават. „ Не може след всяко закононарушение да вършим по-тежки и по-тежки санкции “, добави той.
„ Така както ненавиждаме крадците, както ненавиждаме убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите “, безапелационен е Борисов. По думите му те са ужасно готови младежи, извънредно умни и новаторски и в случай че впрегнат силата си в положителни каузи, сигурно и доста повече пари ще изкарат. В държавната администрация, обаче има таван на заплатите, означи министър председателят. „ Ние плащаме по 1500 лв., а в частния бранш на сходни експерти заплатите са от 10 000 нагоре и не по-малко “, уточни Борисов и изрази неразбиране: „ Кой младеж от тези би се заел да пристигна в БОП-а, да си остави заплатата и доста по-приятния метод на живот “.
„ Само човек с огромна идея може да пристигна да работи за нас, приказвам за страната. В същото време, когато претърпим хакерска офанзива всички споделят, че държавните институции са уязвими. Нещо повече, това се отразява директно на жителите. Хакерите не престават своята активност и нападат банки, застрахователни компании огромни IT браншове, с което отново поразяват стотици хиляди хора, които имат сметки в банките или застрахователните компании и ги слагат под риск “, означи още министър председателят.
Той е безапелационен, че би трябвало да има непоносимост към тази активност. Като във всяка сфера на битка с престъпността, ние се опираме на жителите, на агентурния уред и единствено тогава службите са ефикасни, счита премиерат.
„ Един хакер, който бяхме прихванали, от една от най-големите банки в България извади 1 лев от сметката на шефа на банката. А той се хвалеше, че неговата сметка е предпазена. Толкова са напред. Ние постоянно вървим след тях. За всяко нещо в случай че се откри кой да мисли деструктивно ще го пробие “, уточни още той. „ В днешната обстановка можем единствено да работим взаимно с всички цивилен организации, икономически начинания, тъй като пазиме и хората, и бизнеса от там и държавната сигурност.
Таванът на заплатите пречи да притеглим в министерствата задоволително квалитетни хора, означи Борисов и заяви, че с финансовия министър обмислят промени в разпоредбите за заплащането. „ Мислим дали в електронното ръководство да не променим по този начин закона или разпоредбите, че да можем на 5 – 10 индивида, които да обслужват всички министерства да плащаме по-големи заплати, с цел да притеглим по-кадърни хора “, посочи министър председателят. Той се оплака, че при конкурс за работа в този бранш „ идват 100 индивида и най-после най-глупавият – остава единствено един. " Всички като чуят за заплащането се обръщат и споделят – благодаря “.
Премиерът посочи, че в Министерство на вътрешните работи към този момент всичките са с ipad-и не употребяват хартия, само че и означи заплахата от хакване.
„ Имаме прелестен сектор в Европейска комисия, имаме прелестни деца, прелестно обучение в тази сфера. Много пари ще дойдат. Сега му вършим къщичката на суперкомпютъра. Идват в Европа 8 следващата година. И аз като виждам тези юнаци тръпна за суперкомпютъра по какъв начин ще го вардя, че до следващата година какво ли ще измислят. Те фактически могат да измислят пакости “, добави Борисов. Според него значимото е положителните експерти да бъдат впрегнем да работят в интерес на страната, на бизнеса, на всеки един жител. Според него на хакерите им е задоволителен половин час, с цел да хакнат предлаганите от институциите електронни услуги. Той означи,че има страни които не разрешават facebook и Тwitter и че няма огромна разследваща работа, която да не е хакната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР