Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да

...
Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Китай може инвестира у нас в енергетиката, инфраструктурата, транспорта

Разчитаме на китайското държавно управление дейното съдействие и двустранните ползи да намерят израз в прагматичния метод, които да докара до реализирането на съответни планове. За България те са свързани главно с построяването на автомагистралите „ Хемус “ и „ Черно море “, както и на жп линията Русе – Варна . Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Будапеща, където се срещна с китайския си сътрудник Ли Къцян, както и с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Борисов управлява българската делегация за присъединяване в шестата Среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Форумът по самодейността „ 16+1 “, чиято цел е задълбочаване на комерсиалното и икономическо съдействие сред страните участнички и поощряване на двустранни и многостранни партньорства, беше открит през днешния ден в Будапеща. В делегацията ни са министрите на превоза Ивайло Московски, на стопанската система Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова, както и зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Другите благоприятни условия за съдействие сред България и Китай са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, нововъведенията, медицината, уточни Борисов.

По думите му реализацията на планове в тези области ще докара до откриването на нови работни места, повишение стандарта на живот и нов подтик на икономическия напредък .

Борисов и Ли дадоха висока оценка за полемиките на днешната среща на върха и постигнатите договорености.

Българският министър председател благодари на китайския си сътрудник за неговата мощна поддръжка и персонална ангажираност с самодейността, по която към този момент стартира реализацията на планове в тази част на Европа, допринасящи за възстановяване на инфраструктурата и свързаността в района.

Той удостовери и поддръжката на българското държавно управление и китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “, както и за Платформата за съгласуваност сред Европейски Съюз и Китай.

България цени високо връзките си с Китайската национална република. Те се основават на обичайно другарство, взаимно почитание, предпочитание за разширение на съдействието и за изпълването му с съответни, на практика резултати, сподели Борисов.

Българското държавно управление е готово за интензивно съдействие при ясно обрисувани и взаимноизгодни условия за двете страни. Необходимо е да се излезе отвън остарялата скица на кредитиране с държавни гаранции, като се търсят нови и гъвкави подходи, като да вземем за пример публично-частното партньорство, акцентира още Бойко Борисов.

България ще е хазаин на Седмата среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 година

Без да има темперамент на интернационална организация, форумът „ 16+1 “ излъчва мощни сигнали на непоклатимост, доброжелателност, съдействие, търсене на общи подходи и решения, уточни Борисов в изявлението си на пленарната сесия на Срещата през днешния ден.

--> Премиерът означи, че провежданите срещи и одобряваните документи по самодейността са в унисон с концепциите и правилата на Европейски Съюз , като отвореност, равно отнасяне на всички и взаимна полза. По думите му самодейността е принос към съдействието сред Европа и Китай и сред Европейски Съюз и Китай – посока, в която България ще продължи да работи и в бъдеще.

През последните години съдействието във формат „ 16+1 “ се е развило доста в региона на политиката, стопанската система и търговията, превоза и логистиката, свързаността, подчертаха Борисов и унгарският му сътрудник Виктор Орбан.

Орбан изрази вяра, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година ще бъде сполучливо и че тематиките за Западните Балкани, бъдещето на Европа, миграцията, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика, конкурентността, цифрова Европа са извънредно значими за всички жители на европейската общественост.

Инициативата „ 16+1 “ с всички свои планове ще способства освен за просперитета, само че и за мира , уточни Борисов. Той акцентира, че приоритет по време на българското европредседателство остава евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. „ Имаме редкия късмет да съвместим две големи стопански сили – Европейски Съюз и Китай, със своите начинания. Това ще даде опция да напреднем по доста планове. Колкото повече планове осъществяваме, толкоз повече районът ще бъде проспериращ и конкурентоспособен “, разяснява българският министър-председател.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР