Разчитаме на директно подпомагане от Европа, това заяви пред БНР

...
Разчитаме на директно подпомагане от Европа, това заяви пред БНР
Коментари Харесай

Пчеларите разчитат и на директно, и на обвързано подпомагане

Разчитаме на непосредствено подкрепяне от Европа, това съобщи пред БНР Елена Стоилова – ръководител на Областния пчеларски съюз в Търговище. Тя ще взе участие през днешния ден в семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството.

Във форума, проведен от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му сътрудник Пиетро Фиоки, ще се включат 25 български пчелари и техни сътрудници от Италия, Полша и Белгия.

„ Проблемите на пчеларите в България не се разграничават доста от тези, които са в Европа и по целия свят. Наблюдаваме от известно време много проблеми със здравето и постоянно се случва да изчезват колонии “, сподели Елена Стоилова.

„ Отдаваме го и на климатични промени. Най към този момент на нападателно земеделие с приложимост на пестициди. Европейски Съюз забрани към този момент четвърти пестицид, което ни дава вяра, че нещо се прави и че Европа търси все по-чист метод на живот и все по-чисто земеделие. Това обаче са единствено дребни крачки “, разяснява тя.

Вече има записана гражданска самодейност от страна на Европейска комисия, която, в случай че успее да събере 1 млн. подписа в границите на Европейски Съюз, това ще даде знак за начало на постепенна безспорна възбрана на потреблението на пестициди.

Стоилова акцентира обаче, че доста би трябвало да се внимава с това, тъй като безспорна възбрана на пестицидите значи, че те би трябвало да се заместят с нещо. Ще надигнем и различен бранш пред проблеми – земеделието, означи тя и добави: „ Трябва да се стараем да създадем такива крачки, които да са в изгода за всички. “

Притеснение от свободна търговия на Европейски Съюз с Меркосур
Пчеларите са обезпокоени от вероятно подписване на съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Меркосур – обединяване на множеството страни в Южна Америка, което би дало опция за безмитен импорт на мед.

„ Очакванията са за 45 хиляди тона безмитен импорт на мед годишно. Това изправя на нокти всички пчелари в Европейски Съюз “, предизвести Елена Стоилова. По думите ѝ, в случай че това се случи, това значи доста пчелари у нас да прекратят активността си./bgfermer.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР