Разчитаме на директно подпомагане от Европа. Това заяви пред БНР

...
Разчитаме на директно подпомагане от Европа. Това заяви пред БНР
Коментари Харесай

Пчеларите разчитат на директно подпомагане от Европа

Разчитаме на непосредствено подкрепяне от Европа. Това съобщи пред БНР Елена Стоилова, която е ръководител на Областния пчеларски съюз в Търговище, която ще взе участие през днешния ден в семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството.

Във форума, проведен от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му сътрудник Пиетро Фиоки, ще се включат 25 български пчелари и техни сътрудници от Италия, Полша и Белгия.

„ Проблемите на пчеларите в България не се разграничават доста от тези, които са в Европа и по целия свят. Наблюдаваме от известно време много проблеми със здравето и постоянно се случва да изчезват колонии “, сподели Елена Стоилова.

Пчеларите получават 4,5 млн. лв. по de minimis

„ Отдаваме го и на климатични промени, само че най към този момент на нападателно земеделие с приложимост на пестициди. Европейски Съюз забрани към този момент четвърти пестицид, което ни дава вяра, че нещо се прави и че Европа търси все по-чист метод на живот и все по-чисто земеделие. Това обаче са единствено дребни крачки “, разяснява тя.

Вече има записана гражданска самодейност от страна на Европейска комисия, която в случай че успее да събере 1 млн. подписа в границите на Европейски Съюз, това ще даде знак за начало на постепенна безспорна възбрана на потреблението на пестициди. Стоилова акцентира обаче, че доста би трябвало да се внимава с това, тъй като безспорна възбрана на пестицидите значи, че те би трябвало да се заместят с нещо. "Ще надигнем и различен бранш пред проблеми – земеделието ", означи тя и добави: „ Трябва да се стараем да създадем такива крачки, които да са в изгода за всички “.

Пчеларите са обезпокоени от вероятно подписване на съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Меркосур - обединяване на множеството страни в Южна Америка, което би дало опция за безмитен импорт на мед. „ Очакванията са за 45 хиляди тона безмитен импорт на мед годишно, което изправя на нокти всички пчелари в Европейски Съюз “, предизвести Елена Стоилова. По думите ѝ, в случай че това се случи, това значи пчеларите у нас да прекратят активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР