Разчитаме да се обединим около тази кандидатура и да намерим

...
Разчитаме да се обединим около тази кандидатура и да намерим
Коментари Харесай

Прокурорите чакат подкрепа от съдиите за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

" Разчитаме да се обединим към тази кандидатура и да намерим поддръжка от страна на съдийската гилдия ", сподели представителят и член на прокурорската гилдия Даниела Машева на конференция във връзка предлагането за номинация на Иван Гешев за основен прокурор.

По-рано  заместник-главният прокурор Иван Гешев беше номиниран от цялата прокурорска гилдия за позицията на основен прокурор по време на съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет.

Машева уточни още, че членовете на прокурорската гилдия са провели неофициална среща с Иван Гешев, а той след известно мислене се е стимулирал и е изразил своето единодушие да бъде номиниран.

Тя добави, че колегията чака прокурор Гешев да показа идея, с която напълно да отговори на упования на магистратите за развиването на прокуратурата. Както и да покаже новаторско и съвременно мислене, което да бъде в сходство с концепциите и вероятностите за организация на работата на прокуратурата и правосъдната система.

Даниела Машева разяснява, че инспекциите по сигнали против зам.-главния прокурор Иван Гешев са завършили и те не са посочили непозволено държание или такова, което да сочи за зависимости или спор на ползи. Тя добави, че колегията не регистрира като негатив метода на осъществяване на акции от прокурор Гешев.-->

Говорителят на прокурорската гилдия сподели още, че Иван Гешев има висок професионализъм, доста добър на практика опит и високи нравствени и морални качества . По думите на Машева резултатът от процедурата за избор на нов основен прокурор няма по какъв начин да бъде предупреден, даже и в нея да взе участие единствено един претендент.

Прокурорската гилдия няма опция за друга номинация за нов основен прокурор, такава законът дава само на министъра на правораздаването . Остават още две съвещания на Пленума на Висш съдебен съвет, на които може да се показа друга кандидатура. За избор на нов основен прокурор са нужни не по-малко от 17 гласа, а прокурорската гилдия разполага с 11.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР