Разчистването на отломките от срутилата се фасада на мола в

...
Разчистването на отломките от срутилата се фасада на мола в
Коментари Харесай

Разчистват отломките от мола в Благоевград след огледите

Разчистването на отломките от срутилата се фасада на мола в Благоевград ще стартира след приключването на огледите на постройката, които текат и сега. Това съобщи пред Българска национална телевизия регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов.

Предстои да станат ясни и аргументите довели до случая.
Засега са възприети две благоприятни условия - фасадата на постройката се е сринала поради мощния вятър или поради некачествени строителни действия.

По думите на Михайлов разчистването на отломките е ангажимент на компанията концесионер.

Към момента регионът към мола е обезопасен и не се позволява прекосяването на жители.

Припомняме, при случая нямаше потърпевши хора.

Сградата на някогашния ГУМ в Благоевград беше изцяло ремонтирана през 2014 година, когато беше пусната още веднъж в употреба. Сградата е отдадена на концесия за период от 25 години.

Фасадата на комерсиалния център е основана на 3D графики, разнообразни по размер и цвят, които през нощта светят. Именно те паднаха през вчерашния ден при мощния вятър, допълват от публичната телевизия.

В комерсиалния център се обитават към 15 магазина. През нощта екипи са направили оглед за зародили пожари или тлеещи огнища, защото очевидци са разказали, че имало мощна миризма на горящи кабели.

В тази връзка регионалният шеф добави, че огромна част от кабелите, които са захранвали светещите панели, са скъсани. Поради това е спряно електроподаването в цялата постройка, тъй че да не възникне пожар.

Дежурни екипи ще останат на място, защото има действителна заплаха и останалата част от фасадата на постройката да падне.

Случаят разяснява кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов. По думите му в съответния случай би трябвало да се търси експертиза, отговорността щяла да бъде разпределена сред проектантите и изпълнителите на ремонтните действия.

На въпрос дали може да става въпрос за некачествено строителство Камбитов отговори, че не може да твърди такова нещо. " Аз не мога да настоявам, само че щом има вятър към 90 километра в час мисля, че не е чак толкоз мощен и не би трябвало да има такива последици ", съобщи градоначалникът.
По данни на дежурния синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките към 18 часа през вчерашния ден, 24 септември, когато се срина и фасадата на мола, скоростта напразно в Благоевград е била към 60 км/ч.

Обектът е застрахован, а от общината споделиха, че нямат ангажимент за поддържането му.

Междувременно единият от концесионерите на мола Георги Тозев съобщи, че не помни дали по контракта, подписан със строителите на фасадата, има дадена гаранция за това, което са направили. Тозев съобщи, че компанията, която е построила фасадата, е " Комфорт партнър ", а проектант е бил Илиан Илиев.

Тозев съобщи и че ще се изчакат експертните констатации по отношение на аргументите за сриването на фасадата на постройката, с цел да се реши дали да се търси отговорност от компанията строител.

Стана ясно и че ще се организира среща сред компанията строител, проектантите, общината и компанията, която стопанисва постройката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР