Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина

...
Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина
Коментари Харесай

Търсачи на трюфели тровят кучета в Девня

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделиха чудесно осведомени източници пред " Девня нюз ". Трима берачи на скъпите гъби са главните обвинени за тровенето на четириногите, което е закононарушение по смисъла на закона и се санкционира с отнемане от независимост и санкция. 

В момента всички гори в землището на общината са " минирани " с кренвирши, напоени с антифриз, описаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са минимум 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика мощен публичен отзив в Девня и най-много във Варна. 

Безпризорното куче не е било употребявано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, откакто е било прокудено от стопанина си с букви Д. Л. Така инцидентно то се натъква на " примката " с кренвирша и по-късно изпада в мъка на намиращата се наоколо до горския сектор ул. " Шипка ", описват източници, близки до следствието на престъпното закононарушение. 

Още две кучета са станали жертва на бруталните берачи на трюфели. Те са от породите " Лагото " и " Кокер шпаньол " и са били подготвени да надушват и изкопават трюфели. Техните стопани мъчно претърпяват загубата на четириногите си любимци и е напълно разумно да се допусна, че ще търсят отплата против тези, които са умъртвили кучетата им от лакомия. 

В момента в горите край Девня се берат черните есенни трюфели Unchinatum, чиято настояща изкупна цена е 300 лв. на кг (първо качество) и 75 лв. (второ качество). 

Урожаят е богат, само че от ден на ден берачи се опасяват да излизат на лов. Така в един миг може да се окаже, че в смесената борова и липова горичка, където трюфели има за целия китайски народ, берачите са тъкмо трима –  " две нагли хлапета, настоящи в комбина, и един по-възрастен негодник, на който наскоро му нарязаха и четирите гуми на колата ", описаха осведомени с нерегистрираните престъпни произшествия в Девня. 

В сряда, 16 октомври, дружинка берачи на трюфели за малко да се елементарни с ловните си кучета, откакто глутницата хукнала внезапно към избрана точка, което е доста неприятен знак. " Спряхме ги в последния миг – до няколко кренвирша “, показа гъбар, който е и собственик на едно от натровените ловни кучета през последните дни. 

Ветеринари разясниха, че макар характерната миризма на антифриза (етиленгликол), отровната течност е нещо като неразрешено лакомство за четириногите поради сладникавия ѝ усет. По този метод всяко едно куче, без значение дали е ловно или не, може да се изкуши и да се натрови смъртоносно. Затова съветът към девненци, които разхождат домашните си любимци в гората, е превантивно да им слагат намордници. За страдание тази мярка не важи за ловните кучета, защото с предпазител на муцуната те стават безусловно безполезни.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР