Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем

...
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем
Коментари Харесай

Уроците на разбитото сърце

Разбитото сърце не е просто една метафора, то е напълно действителен физиологичен развой. Лекарите биха го нарекли „ провокирана от стрес сърдечна непълнота “. Нивата на адреналина са към тридесет пъти по-високи от тези на здравите хора, а стресовите хормони са мощно токсични за сърцето, усилват сърдечната периодичност и водят до стесняване на артериите. Ако страдате от разрушено сърце, нито здравословното хранене, нито спортът ще бъдат задоволителни, с цел да обезвреждат отрицателния резултат от болката и страданието. Най- значимата помощ ще пристигна от осъзнаването, че разрушеното сърце е скъп житейски урок и безусловно постоянно се случва за наше положително.

Преди 10 години прекарах няколко месеца, приемайки шепа медикаменти - за кръвно и за хормонален баланс, в резултат на една разлъка. Отпращах жестоко всеки, който ми обясняваше, че някой ден ще си припомням с усмивка за всичко това. Да, тъкмо по този начин се случи, през днешния ден освен се усмихвам като си припомням, само че и не спирам да се удивлявам на висшата мощ, която умно подреди и моя, и неговия живот. Истината е, че тъкмо през дългите зимни месеци, когато смятах, че съм на дъното, в търсене на лек за болката си, открих книгите и концепциите, хората, които оформят днешния ми светоглед. Без тази разлъка нямаше да съм тази, която съм през днешния ден. Но това не е инцидентно и не се случва за пръв път, това е част от пътя на доста хора. Разбитото сърце може да бъде извор на нестихващо ентусиазъм, на себеоткриване и знание.

Когато опознаваме разрушеното си сърце, ние в действителност го лекуваме

Познайте себе си. Сега е моментът да разберете по какъв начин тъкмо отдалечавате любовта от себе си. Анализирайте някогашната си връзка – какво липсваше на колегата ви, за какво ви напусна, какви аргументи посочи. Бъдете откровени, напуснете комфортната зона, в която той е отговорен за всичко. Ако ви е упреквал в нещо съответно, пробвайте се да се видите през неговите очи., той отразява всичко, което отхвърляме за себе си. Ако обичаният просто е изгубил интерес към вас (и може би се е появила друга), помислете за какво се стигна до там, по какъв начин се отчуждихте. Не приказваме да се надигнем на нечовечен съд пред себе си, приказваме само за осъзнаване на вътрешната ни действителност. Колкото по-бързо го създадем, толкоз по-скоро в живота ни ще се появи пълноценна връзка.

Потърсете старите другари. Жените постоянно изоставят приятелките и заниманията си, когато имат сериозна връзка. С кого общувахте преди връзката, по какъв начин прекарвахте времето си? Отворете очите си за всички, които се интересуват от вас – новата колежка, която все ви кани на кафе или другарка, с която 100 пъти отлагахте да се видите. Вече имате задоволително свободно време да излезете със остарялата компания или да хапнете в оня прелестен ресторант, който някогашният ви ненавиждаше. Не става въпрос да се впускате в нова връзка, това би било несвоевременно, в случай че мотивацията е неправилна – да не сте сама или да отмъстите. Така ще пропуснете и скъпия урок на разрушеното сърце. Става въпрос за другарство и познанства, които ви зареждат с възторг и ви карат да се забавлявате или да се чувствате призната и харесвана.

Ако не става въпрос за занемаряване, а за несподелена обич, дайте си сметка за какво притегляте в живота си хора, които не се интересуват от вас. Това значи, че се считате недостойни за обич. Спомнете си детството си, евентуално не сте получили нужната ви обич от родителите или те не са имали положителни взаимоотношения. Какъвто и да е отговорът, към този момент сте огромна и имате право на друг живот, изпълнен със споделена обич.

Несподелената обич също кара човек да се затвори в себе си и да се изолира. Най-често приятелите стартират да се нервират от неспирното ни бръщолевене за недостижимия обект и ние се усещаме неразбрани и самотни. Можем да създадем две неща – първо да споделим възприятията си с „ обекта “, колкото и да сме сигурни в отговора. Безкрайното чудене дали дават отговор на възприятията ни може да умопобърка и нас и хората край нас. Второ, в случай че ни отхвърлят или сме сигурни, че всичко е обречено, да продължим живота си постарому – да си спомним от какво друго сме се интересували, да спрем да съобразяваме къде и по кое време вървим с концепция да го срещнем. Трябва в действителност да повярваме на приятелите, че е дразнещо да приказваме непрекъснато за несподелената си обич и да се променим.

Да се върнем към обичаните занимания. Освен че изоставяме приятелите си, постоянно изоставяме фантазиите и си. Може би от доста време желаеме да се запишем на курс по италиански, само че все сме отлагали, с цел да имаме време за обичания. А книгата, която от месеци лежи на нощното шкафче и все не стигаме до нея? Да се запишем на курс по изобразяване, готварство, да вървим на, и всичко това, при споменаването на което сърцето ни трепва. Разбитото сърце е интервал, в който хората осъзнават доста неща за живота си и даже вършат фрапантни промени – сменят работата си, изнасят се от вкъщи на родителите си, отпътуват да пребивавам в чужбина или в различен град. А защо постоянно сте мечтали вие?

Ако методите умно и осъзнато, мъчителният синдром на разрушеното сърце може да се трансформира в един от най-плодотворните интервали в живота ви.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР