Разбита е организирана престъпна група, действала от 2016 г. Групата

...
Разбита е организирана престъпна група, действала от 2016 г. Групата
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група от хакери, точели пари по схемата Ливанска пералня /снимка/

Разбита е проведена незаконна група, работила от 2016 година Групата се е занимавала с пране на пари от скица за компютърни измами, съобщи на брифинг представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.
"Задържани са 6 лица, един е ливанец, а различен с българо-иранско поданство. Останалите са българи. Повече от членовете са осъждани за обири ", разкри още тя.
"За този тип компютърни обири, групата е подменяла фактурите с банковите сметки на действителни компании при договорка. Подменянето е ставало посредством имейл, като се е следяла преписка сред сдружения ", разяснява представителят на Спецпрокуратурата.
"В България са регистрирани търговски сдружения с капитал от 2 лева от обществено слаби хора. На тяхно име се откривали банкови сметки с услуга "онлайн банкиране ", а паролата се е предоставяла на "финансови мулета ". Измамите се правили в Своге и София. Установени са и над 90 търговски сдружения, които са прали пари от измамите. Установените изпрани пари са 40 млн. евро и 15 млн. $ ", съобщи Милева.
"Извършени са претърсвания в Своге, София и Новачене в Ботевградско. Иззети са компютърни конфигурации, таблети, копирани персонални документи и пластики. Повдигнати са обвинявания и на шестимата. Един е с мярка "парична гаранция " поради влошено здравословно положение ", разкри Сийка Милева.
"Групата е извънредно забавна. Благодаря на сътрудниците от отдел "Киберпрестъпност " и на сътрудниците от отдел "Корупция и изпиране на пари ". Благодарение на тях разкрихме цялата група. За тези години от ГДБОП сме имали голям брой интервенции за определяне на "финансови мулета ". Стигнахме до лицата, които вършат една компания, теглят пари и трансферират парите по електронен път. Хакването на мейлите е било от целия свят. Много български жители стават жертва и след това "финансови мулета ". Тази незаконна активност придобива епидемиологичен темперамент ", разяснява шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
"Тази машинация не е свръхестествен случай, такива измами се случват от 2006 година Това е следващата разрушена група. Механизмът на “Ливанската пералня” съставлява - хакер, който заразява компютър, компрометира се пощенската кутия на фирми-жертви, следи се преписка сред компании и на избран стадий когато се стига до договорка, фактурите се подменят. Фирмата-жертва не превежда парите си на фирмите, с които има връзки, а на сметка, която се управлява от измамниците. Парите се превеждат по сметките в България. Чрез интернет банкиране уредниците са прали парите към Хонконг ", разкри ръководителят на профилирания отдел "Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев.
"Набирането на мулета е било най-трудоемко. За 50-100 лв. хора от малцинствата или обществено слаби са си откривали банкови сметки, по които след това са превеждани милиони. Арестуваният ливанец се е занимавал с ресторантьорство, само че този бизнес не се проверява ", приключи Колев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР