Разбирането на човешката личност е сложно и интригуващо начинание. През

...
Разбирането на човешката личност е сложно и интригуващо начинание. През
Коментари Харесай

Какъв тип личност сме според теста на “Майерс-Бригс”

Разбирането на човешката персона е комплицирано и завладяващо начинание. През годините са се появили разнообразни теории и оценки на личността, които ни оказват помощ да разберем неповторимите модели на мислене, държание и страсти, които ни дефинират.

Една от най-известните и необятно употребявани личностни рамки е пробата на Майерс-Бригс (MBTI), който класифицира хората в един от 16 вида персони.


Разработен първоначално и средата на 20-ти век от Катрин Кук Бригс и щерка ѝ Изабел Бригс Майерс, MBTI се основава на работата на швейцарския психиатър Карл Юнг. Теориите на Юнг за личността и когнитивните функционалности служат за основа на научния способ, чиято цел е да даде на хората удобен метод да схванат по-добре себе си и другите.



Тестът Майерс-Бригс категоризира хората в един от 16-те вида персони въз основа на четири опълчени характерности:



Екстровертност (E) против интровертност (I)
Чувствителност (S) против вътрешен глас (N)
Разум (М) против възприятие (F)
Преценяване (J) против разбиране (P)

Комбинирането на тези дихотомии води до 16 неповторими вида персони, всеки от които е показан с четирибуквен код.

За да определите своя вид персона по MBTI, или да разгледате видовете, с цел да извършите обосновано съмнение за своите желания. Всеки вид предлага скъпа информация за вашите когнитивни функционалности, жанр на другарство, метод при взимане на решения и други



Например, в случай че сте INFP (Интровертен, Интуитивен, Чувстващ, Възприемащ), евентуално сте креативен, съчувствен и адаптивен, със мощно желание към интроспекцията и хармонията във взаимоотношенията си. От друга страна, индивидът ESTJ (Екстравертен, Чувстващ, Мислещ, Преценяващ) постоянно се възприема като проведен, удобен и фокусиран върху постигането на задачите си.

Тестът може да бъде скъп инструмент в разнообразни аспекти на живота. В персоналните взаимоотношения той може да помогне на хората да схванат и оценят своите разлики, което води до по-добра връзка и съдействие. На работното място той постоянно се употребява за създаване на екип, разрешаване на спорове и кариерно развиване. Работодателите могат също по този начин да употребяват MBTI, с цел да преценяват до каква степен личността на претендента подхожда на съответна служба.

Важно е обаче да се помни, че методът има своите недостатъци. Някои психолози настояват, че той опростява прекомерно доста сложността на човешката персона и че липсват емпирични доказателства в поддръжка на изказванията. Други считат, че личността е по-променлива и динамична, в сравнение с допуска един закрепен вид.

Въпреки това доста хора намират стойност и не престават да го употребяват като рамка за личностно израстване и развиване.В последна сметка нашите неповторими персони, завършени от голям брой фактори, ни вършат такива, каквито сме, и направляват взаимоотношението ни със света.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР