Разбирам младите, които желаят да тренират тенис, футбол, ръгби. Това

...
Разбирам младите, които желаят да тренират тенис, футбол, ръгби. Това
Коментари Харесай

Президентът на световното гребане: Трябва да запазим разнообразието в спорта

„ Разбирам младите, които желаят да упражняват тенис, футбол, ръгби. Това е обикновено. Но спортният свят, който става доста, доста сложен, би трябвало да се внимава няколкото огромни спорта, да не станат толкоз огромни, че да притеглят всички ”. Това съобщи президентът на FISA Жан-Кристоф Ролан, който даде изявление за развиването на гребния спорт след края на Световното състезание по гребане за мъже и дами в Пловдив.

По думите му казусът е, че в медиите 80% от спорта е футбол. „ И по този метод разгласяването посредством медиите е лимитирано до избран брой  спортове. А би трябвало да се резервира разнообразието от спортове. За това да бъдеш олимпийски спорт е доста много значимо за мен. Така се резервира опция да бъдеш забелязан, най-малкото един път на 4 години, посредством най-популярното събитие, с огромно медийно следене в света, каквото са Олимпийските игри ”, сподели Ролан.

Президентът на FISA съобщи, че най-голяма еволюция в гребането е имало през 80-те и 90-те години на предишния век. „ И фактически оттогава до в този момент доста страни се причислиха към FISA, гребането се разви във всички континенти. Това е значимо и остава  приоритет  за нас. Има стратегия за развиване, във FISA имаме Департамент по развиването, оказваме помощ с планове, с лагери за тренировки. Опитваме се да оказваме помощ страните, с цел да се стартира да се практикува нашия спорт. Но истината е, че сме спорт с лимитирани запаси. Във връзка сме с МОК и въз основата на олимпийската взаимност, организираме планове за развиване в някои страни ”, уточни Ролан.

Той прикани младите да опитат спорта гребане. „ Когато си на 13-14 години, това е положителната възраст, да навлезеш в нашия спорт. Да седнеш в лодката, да сложиш греблата и да загребеш с тях, да усетиш по какъв начин лодката се плъзга – това е ужасно прекарване. Но гребането е спорт, който  изисква избрана техника. За да я постигнеш  би трябвало неизменност. И освен персонално неизменност, само че и това на сътрудниците ти, тъй като гребането е групов спорт. Бих споделил на детето, че ще опита един супер спорт, ще развие физическа кондиция, ще добие предпочитание да работи в екип, ще усети  лодката и водата. Но в началото е мъчно, тъй като не се забавляваш, когато за първи път се качиш на лодка ”, добави Ролан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР