Разбира се, винаги можете да посегнете към чаша вода -

...
Разбира се, винаги можете да посегнете към чаша вода -
Коментари Харесай

Коя напитка хидратира организма най-добре? Не, не е водата -

Разбира се, постоянно можете да посегнете към чаша вода - само че елементарната H20 не е най-хидратиращата напитка, според изследване от шотландския университет " Сейнт Андрюс ", което съпоставя реакциите на хидратация на няколко вида питиета, оповестява Си Ен Ен.

Изследователите откриват, че до момента в който водата – както натурална, по този начин и газирана – прави много добра работа за бързо хидратиране на тялото, напитките с малко захар, мазнини или протеини са още по-добър вид, ако желаеме да сме хидратирани за по-дълго време.

Според Роналд Моган, професор в Медицинския факултет на " Сейнт Андрюс " и създател на проучването, причината се корени в това по какъв начин телата ни реагират на напитките. Един от факторите, които въздействат, е размерът на дадена напитка: колкото повече пиете, толкоз по-бързо напитката се изпразва от стомаха ви и се всмуква в кръвния поток, където може да разреди течностите в тялото и да ви хидратира.

Другият фактор, който въздейства на способността на напитката да хидратира, е обвързван с хранителния ѝ състав. Учените откриват, че млякото (прясно или кисело) хидратира организма по-добре от елементарната вода, защото съдържа лактоза, протеини и мазнини, които забавят изхвърлянето на течности от стомаха и поддържат хидратацията за по-дълъг интервал от време.

Освен това млякото съдържа и натрий, който работи като гъба, задържа водата в тялото и води до по-малко отделяне на урина.

„ Това изследване удостовери обстоятелства, които към този момент знаехме: електролитите – като натрий и калий – способстват за по-добра хидратация, а калориите в напитките водят до по-бавно изпразване на стомаха и затова по-бавно отделяне на урина “, споделя Мелиса Маджумдар, диетолог, представител на Академията по хранене и диететика, която не е взела участие в изследването.

Захар, само че в умерени количества

Проучването открива още нещо: напитките с по-концентрирани захари, като плодови сокове или кола, не са толкоз хидратиращи, колкото техните " братовчеди " с по-ниско наличие на захар. Те могат да се задържат малко по-дълго в стомаха спрямо елементарната вода, само че откакто попаднат в тънките вътрешности, високата централизация на захари се разрежда по време на физиологичен развой, наименуван осмоза. Този развой на процедура " издърпва " вода от тялото в тънките вътрешности, с цел да разреди захарите, които тези питиета съдържат. Така водата още веднъж се извежда от организма, показват специалистите от проучването.

Ако изборът е сред газирана и натурална вода, всеки път избирайте натуралната, споделя Маджумдар. В последна сметка, нашите бъбреци и черен дроб зависят от водата, с цел да се отърват от токсините в телата ни. Водата има основна роля и за поддържане на еластичността на кожата. Това е естественият и най-евтин овлажнител, споделя диетоложката.

Въпреки че хидратацията е значима, защото " смазва " ставите, оказва помощ за попречване на инфекции и придвижва хранителни субстанции до клетките ни – в множеството обстановки хората не би трябвало да се тревожат прекалено много за това какъв брой хидратиращи са техните питиета. " Ако сте жадни, тялото ще ви подскаже да пиете повече ", уверява проф. Моган. 

Може ли бирата и кафето да ме хидратират?

Алкохолът работи като диуретик и провокира обособяване на повече урина. Когато става въпрос за алкохолни питиета, хидратацията ще зависи от общия размер на напитката.

„ Бирата би довела до по-малко загуба на вода от уискито, тъй като поглъщате повече течност “, споделя проф. Роналд Моган. " Силно алкохолните питиета ще ви дехидратират, разредените - не. "

Дали ще ви хидратира кафето, зависи от количеството кофеин, което консумирате. Според проучването кафе с към 80 мг кофеин - е съвсем толкоз хидратиращо, колкото водата.

Консумирането на повече от 300 мг кофеин или към 2-4 чаши кафе може да докара до загуба на непотребна течност, защото кофеинът има лек, временен диуретичен резултат. За да компенсирате, прибавете супена лъжица или две мляко към чашата си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР