Разбира се, че не съществува място, наречено Боклучените острови. Но

...
Разбира се, че не съществува място, наречено Боклучените острови. Но
Коментари Харесай

Екоактивисти искат купчина отпадъци в океана да бъде обявена за държава

Разбира се, че не съществува място, наречено Боклучените острови. Но все пак деятели приканват голяма маса от синтетични боклуци, плаваща в Тихия океан, да бъде призната за член на Организация на обединените нации, написа Българска телеграфна агенция.

За страна, която даже не съществува, Боклучените острови са стигнали много надалеч.

Голямата купчина боклуци в Тихия океан, носеща се някъде сред Япония и Хавай, има личен герб с девиза " Океанът има потребност от нас ", синьо-бяло знаме със зелен триъгълник, валута - наречена " парчета ", и пощенски марки с изображения на риби, птици и костенурки.

Боклучените острови си имат даже и почетен жител: някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор.

Единственото, което към момента нямат, е интернационално самопризнание - било то от Организация на обединените нации или от някой различен.

Има една огромна пречка: всеки, който се опита да стъпи на Боклучените острови, ще потъне във водата - тъй като Боклучени острови е просто името на голямо количество пластмаса в Тихия океан. Проблемът се утежнява и по тази причина деятели взеха решение да привлекат към него вниманието на обществеността.

Образувал се е голям великански, въпреки и неплътен килим от бутилки, найлонови пликчета, опаковки и всевъзможни други синтетични боклуци, носещи се из Тихия океан. По-голямата част от тях в последна сметка ще се разградят до дребни синтетични частици, които плават директно под водната повърхнина и са едвам забележими.

Учените започнаха да предизвестяват още преди две десетилетия за това, което през днешния ден се назовава " огромното тихоокеанско боклучено леке ", което съгласно специалисти е с размери минимум 700 000 кв. км, или по-голямо от Франция. Но публичното внимание или интерес към казуса остават лимитирани, тъй като боклуците се носят във води, които рядко са виждани от кораби или туристи.

В океаните на планетата към този момент плават към 140 милиона тона синтетични боклуци и всяка година се усилват с 8 милиона тона. Проблемът се признава от всички, само че за решаването му към този момент се прави малко. На срещата на високо ниво на Г-20 през юни огромните индустриални и разрастващи се страни одобриха необвързващ проект за деяние.

Стефан Дюжарик, представител на генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съобщи пред ДПА: " Не знам дали е получена такава петиция, само че мисля, че това е доста новаторски и изобретателен метод да се притегли внимание към проблем, който постоянно не се вижда ".

Той обаче предизвести: " Това е новаторско и изобретателно, само че възможностите да бъде признато са близки до нулата ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР