Разбира се, че най-дългата човка принадлежи на пеликана. И още по-точно

...
Разбира се, че най-дългата човка принадлежи на пеликана.
И още по-точно
Коментари Харесай

Най-дългата човка принадлежи на пеликана

Разбира се, че най-дългата човка принадлежи на пеликана .

И още по-точно – на Очилатия пеликан, прочут още като Австралийски пеликан. Съвременните пеликани се срещат на всеки континент, като се изключи Антарктида. Обитават основно топли райони. Правят усещане с дългия си клюн и огромния меснат джоб под него, който служи за хващане на риба. Пеликаните постоянно са убивани от риболовци, защото се конкурират с тях за риба.

Очилатият пеликан се среща в Нова Зеландия, Тасмания и Австралия. Човката му е дълга цели 50 см и птицата сполучливо я употребява за склад, в който приютява към 12 литра вода. С помощта на човката си хваща риба, която авансово е зашеметил с удар с крилете си в плитката вода. След това гълтам храната си със характерно придвижване на главата напред.

Австралийският пеликан е със междинен размер съгласно пеликановите стандарти, само че е измежду най-тежките австралийски летящи птици – тежестта му доближава до 13 кг.

Оперението му не е блестящо, като цяло е преди всичко бял на цвят. По време на ухажване обаче някои елементи от главата му стават оранжеви, а джобът под клюна му придобива тъмносин, розов и червен цвят.

Името на очилатия пеликан идва от обстоятелството, че когато порасне, към очите му се образуват жълти кръгове, наподобяващи формата на очила.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР