Разбира се, асансьорите са по-удобни, но стълбищата осигуряват прозорец към

...
Разбира се, асансьорите са по-удобни, но стълбищата осигуряват прозорец към
Коментари Харесай

10 от най-зашеметяващите обществени стълби в света

Разбира се, асансьорите са по-удобни, само че стълбищата обезпечават прозорец към света, който толкоз рядко се вижда от всяка друга позиция.

Независимо дали са направени настрана на канара или минават през водата, като моста Моисей в Южна Холандия, стълбите освен имат функционална роля, само че постоянно и естетическа.

От Architectural Digest вършат обзор на най-красивите стълбища, които притеглят като визия, конструкция и функционалност.

Ватиканският музей (Рим, Италия)



Старото спирално стълбище на музея на Ватикана е една от най-красивите елементи на пространството. Известно е като стълбището Bramante, а оригиналът е издигнат през 1505 година, новото е приключено през 1932 година

Dongdaemun Design Plaza (Сеул, Южна Корея)



Проектирано от Заха Хадид (в съдействие с южнокорейската компания Samoo), стълбището в дизайнерския комплекс Dongdaemun Design Plaza в Сеул е зашеметяващо показване на работата на модерните архитекти.

Ha'ikū (Оаху, Хавай)



Ha'ikū Stairway Hike, което също по този начин е известно като Стълби към Рая, е съвсем 4000 стъпала странствуване през самия център на планината Оаху Ко'олау.

Магическа планина Тигър и костенурка (Дуисбург, Германия)



Магическа планина Тигър и костенурка не наподобява на друго влакче в света, в смисъл че посетителите вървят по цялата конструкция. Проектиран от немските художници Хайке Мутер и Улрих Гент, това е по-скоро статуя, в сравнение с същинско пътешестване.

Въпреки това, тези, които отидат и се изкачат, ще бъдат възнаградени с панорама към заобикалящата природа на Дуисбург.

Планината на небесната врата (Zhangjiajie, Китай)



Разположена в границите на Национален парк Tianmen Mountain в Югоизточен Китай, Планината на небесната врата разрешава на посетителите безусловно да се разходят из нея. Когато се изкачат на върха на стълбището, посетителите ще бъдат възнаградени с невероятни гледки от двете страни на планината.

Чанд Баори (Абханери, Индия)



Построен сред 800 и 900 година пр.н.е., Чанд Баори е една от най-старите и атрактивни забележителности в Северозападна Индия. Структурата е формирана от към 3500 стъпала, които влизат като фуния 100 фута в земята.

Мосес Бридж (Халщерен, Холандия)



Този мост придобива древен качества, защото разделя водите и разрешава на посетителите да вървят през трап, без да се намокрят.

Мостът, построен от водоустойчива дървесина, може да не наподобява доста високотехнологичен, само че съгласно компанията, виновна за проектирането му, височината на водата се управлява от регулируеми язовири от двете страни на рова.

Стълбище в Санторини



Малкият остров е прочут с някои от най-спиращите дъха гледки на планетата, както и с белите си здания, издигнати на скалистия бряг. Те, несъмнено, включват стълбища, които стигат до морето и оферират невероятни пезажи.

El Peñon de Guatape (близо до Меделин, Колумбия)



Разположен на към 40 благи на изток от Меделин, El Peñon de Guatape е канара с височина 2100 метра, превърната в забележителност в района. Посетителите могат да стигнат до върха и да се насладят на пейзажа, изкачвайки 600 стъпала до върха.

Вселенската Каскада (близо до Дъмфрис, Шотландия)



Разположена в Шотландия, в границите на Градината на галактическите спекулации, стълбището, известно още като Вселенската Каскада, е толкоз хипнотизиращо, колкото и красиво.

Изложена в частната градина, проектирана от Чарлс Дикенс и неговата починала брачна половинка Маги, 25-те групи стълби са предопределени да показват методите, по които вселената се развива в продължение на милиарди години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР