Районният съд в Смолян върна бебето на 26-годишната Симона от

...
Районният съд в Смолян върна бебето на 26-годишната Симона от
Коментари Харесай

Щастие! Съдът върна бебето на Симона от село Арда

Районният съд в Смолян върна бебето на 26-годишната Симона от село Арда, което преди два месеца й беше отнето от обществените непосредствено от родилното поделение. До отделянето на новородения Александър от биологичната му майка се стигна след сигнал от лекарите в болничното заведение, че Симона дава отговор постепенно на заложените й въпроси, няма непрекъснат приход, нито автомобил, с който да обгрижва детето, в случай че се разболее. Бебето беше настанено в професионално приемно семейство като краткотрайна мярка за протекция. С днешното си решение съдът отхвърля молбата на отдела за протекция на детето за използването на тази мярка и го връща на Симона. Решението може да бъде обжалвано в седемдневен период.

Случаят с 26-годишната самотна майка от смолянското село Арда стана известен, откакто тя го показа пред медиите. Сигналът е бил подаден в отдел „ Закрила на детето “ на 17 декември предходната година от старшата акушерка след заседание на цялото поделение и по разпореждане на завеждащия, тъй като имали подозрения, че майката не може да се оправи с развъждането на детето.

При провокираната инспекция обществените служащи открили, че майката на бебето няма съответна визия и потенциал какви грижи би трябвало да поставя за детето си. От друга страна е било открито, че битовите условия на семейството в смолянското село Арда са извънредно тежки и несъответствуващи за развъждане на бебе.

Според обществените, липсвало и гориво за отопление и естествени хигиенични условия. Още тогава от обществените служби в Смолян оповестиха, че краткотрайната мярка за настаняване на детето в приемно семейство не значи лишаване на детето, като се ангажираха да работят с биологичната майка и роднините на бебето, с цел да подхващат стъпки за неговото връщане в сигурна фамилна среда.
Много хора също се ангажираха да оказват помощ за възстановяване на битовите условия в жилището на самотната майка.

Детето към този момент е предадено от приемното семейство на майката.

Решението на съда в Смолян за неотложно връщане на детето предстои на обжалване в 7-дневен период.

При диалог с представители на дирекция „ Социално подкрепяне “ в Смолян, те обявиха, че още не са осведомени с решението и нямаха изясненост дали ще апелират решението.

dariknews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР